Omzet FloraHolland stijgt licht

Bloemenveiling FloraHolland heeft in 2014 een omzet behaald die 1,2 procent hoger is dan in 2013.

Joost van WinsenDe verkoopwaarde van de bloemenveiling lag vorig jaar op 4,4 miljard euro. De stijging van de omzet is niet zo groot als in voorgaande jaren. Vorig jaar klom de verkoop met 1,6 procent en in 2012 met 3 procent.
Een lichte stijging van de prijzen en een groter volume droegen bij aan de omzetgroei. Kwekers ontvingen vorig jaar gemiddeld een 0,2 procent hogere prijs voor hun bloemen en planten. Het volume steeg met 1 procent. De grootste internationale marktplaats voor bloemen en planten ter wereld verhandelde het afgelopen jaar 12,5 miljard producten.
De omzet met snijbloemen kwam bij FloraHolland uit op 2,5 miljard euro. Dit is een stijging van 0,7 procent ten opzichte van 2013. De aanvoer op de veiling nam iets toe terwijl de gemiddelde prijs een klein stapje terug deed.
De omzettoename bij kamerplanten was groter dan bij de snijbloemen. De 2,5 procent groei had een verkoopwaarde van 1,6 miljard euro tot gevolg. Een hogere middenprijs en groter volume lagen ten grondslag aan de stijging.
Na de omzetdaling bij tuinplanten in 2013 door een lang aanhoudende winter zorgde een zachte winter in 2014 opnieuw voor een kleinere verkoop. Een teruggang van het volume en een prijsdaling leidde tot een 1,8 procent lagere omzet. Onder de streep stond een totaalbedrag van 0,35 miljard euro.
In het afgelopen jaar was wederom een verschuiving te zien van klokverkoop naar directe afzet. De klok was vorig jaar goed voor 48,9 procent van de totale FloraHolland-omzet. Dit is 2,7 procent minder dan in 2013.

Dalende klokverkoop

Het klokvolume blijft naar verwachting verder dalen. ‘Dat betekent dat FloraHolland hierop moet inspelen’, zegt een woordvoerder van de veiling. Een belangrijk deel van de nieuwe strategie FloraHolland 2020 is hierop gericht.
In 2008, het jaar waarin het oude FloraHolland en Bloemenveiling Aalsmeer fuseerden, vertegenwoordigde de klok nog 65 procent van de omzet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer