Nieuw leveringssysteem Suiker Unie

Suiker Unie komt met een nieuw suikersysteem, omdat de Europese suikerquotering vervalt. De coöperatie gaat werken met ledenleveringsbewijzen, die ontstaan door samenvoeging van de basisreferentie en de aandelen.

Han ReindsenPer ledenleveringsbewijs mag een teler 1 ton bieten leveren op basis van 17 procent suiker. Dat komt neer op 170 kilo suiker. Het nieuwe systeem moet in 2017 in werking treden.
Voor de overgang naar het nieuwe systeem is het nodig om het aantal aandelen preciezer af te stemmen op de toewijzing. Per aandeel leveren telers momenteel veelal tussen de 25 en 42 ton bieten. Deze variatie moet in het nieuwe suikersysteem verdwijnen.
‘Wie weinig aandelen heeft, moet bijkopen. Wie veel aandelen heeft, krijgt geld teruggestort. Uitgangspunt is dat leden geen extra geld hoeven in te leggen’, zei Pieter Brooijmans van Suiker Unie, woensdag op een telersvergadering in Uithuizen.
Met een jaarlijks toewijzingspercentage wil Suiker Unie de levering van bieten optimaal afstemmen op de te verkopen hoeveelheid suiker. Als de vraag naar suiker structureel op een hoger niveau komt te liggen, kan Suiker Unie besluiten tot het uit-geven van meer aandelen bij bestaande leden. Handel van aandelen tussen leden blijft mogelijk.
De Suiker Unie heeft de hoofdlijnen van het nieuwe suikersysteem op papier staan. Nog niet alles is uitgewerkt. De nieuwe werkwijze moet voor de zaadbestelling in 2016 rond zijn, zodat telers weten waar ze in 2017 aan toe zijn.

Meer grondstof nodig

Door het versterken van de marktpositie denkt Suiker Unie binnen enkele jaren meer grondstof nodig te hebben. Het areaal bieten zou kunnen stijgen van 75.000 hectare vorig jaar naar 85.000 hectare in 2017 en 90.000 hectare in 2018.
Voor 2017 wil de raad van beheer de basisprijs vaststellen op 32,50 euro per ton, bij een suikergehalte van 17 procent en een winbaarheid van 91. Dit is omgerekend ruim 1 euro hoger dan de huidige Europese minimumprijs inclusief pulptoeslag.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer