Harde politieke noten kraken in 2015

De invulling van het GLB, de genetisch gemodificeerde gewassen, het trekkerrijbewijs en het verdienen van een eerlijke boterham. De politiek zal er zich in 2015 over buigen, en zonder twijfel volgen er verhitte debatten.

Arno de SnooDe landbouwwoordvoerders van de Tweede Kamer geven hun geliefden dit weekend een dikke zoen voordat ze maandag afreizen naar Den Haag. 2014 was een druk politiek jaar en alles wijst erop dat dat in 2015 niet anders zal zijn. Ook staatssecretaris Sharon Dijksma zal weer de nodige branden moeten blussen en moeten schipperen tussen wat kan en wat moet.
De invulling van het Europees landbouwbeleid kan voor problemen zorgen. Er leven veel vragen bij ondernemers, blijkt uit een inventarisatie van LTO. Om een paar te noemen: mogen landschapselementen nu wel of niet meegeteld worden? Welke gewassen tellen mee voor de gewasdiversificatie? En hoe zit het met de gewasbescherming van het hoofdgewas als er onderzaai is van een vanggewas?
In het kort: dit jaar moet blijken of de algemene EU-regels werkbaar zijn binnen de diversiteit van de Nederlandse land- en tuinbouwbedrijven. Ondernemers moeten duidelijkheid hebben over de GLB-regels voor het invullen van de meitelling. En veel ondernemers zijn de problemen rondom de perceelsregistratie van enkele jaren geleden nog niet vergeten.

Harde noot

Dan wacht ook het besluit over de grondgebondenheid van de melkveehouderij. Een harde noot die gekraakt moet worden, en de uitkomst is onvoorspelbaar.
Om toch een voorzet te geven: Dijksma heeft steeds gezegd dat zij de melkveesector ruimte wil geven om zich te ontwikkelen. Als haar partij, de PvdA, in die lijn meegaat, is er uitzicht op een compromis met de VVD, die de melkveehouderij een redelijke ontwikkelruimte zal geven.
Weidegang lijkt wel de sleutel te worden. Want als die doelstelling niet wordt gehaald, kan een flink deel van de Kamer daarover vallen en op haar strepen gaan staan.
Het wetsvoorstel dat het aantal dieren per regio moet gaan regelen is iets wat vooral op provinciaal niveau speelt dit jaar. Het wettelijk kader dat de regering daarvoor zal opstellen moet in 2015 duidelijk worden.

Pacht

De herziening van de pachtwet moet ook rondkomen in 2015. Een complex dossier waar de staatssecretaris in het voorjaar van 2015 met de Kamer over gaat spreken. Naar verwachting is het wetsvoorstel dan eind 2015 klaar.
Het laatste woord over het trekkerrijbewijs is ook nog niet gezegd. Het trekkerrijbewijs wordt naar verwachting per 1 juli verplicht voor alle bestuurders van trekkers en zelfrijdende machines. Probleem is nog dat de lessen en examens nog met de onderwijsinstellingen uitgewerkt moeten worden.
En kunnen boeren zich opmaken om genetisch gemodificeerde gewassen te gaan telen in Nederland? Landen in de EU mogen daar zelf over gaan beslissen. Het moet per aanvraag van een GM-gewas beoordeeld worden. De eerste aanvraag zal een proef blijken. Of die aanvraag er dit jaar ook al komt, lijkt onwaarschijnlijk. Wel is zeker dat voor- en tegenstanders zich flink zullen roeren over de vraag: moet Nederland GM-vrij blijven?
Op het gebied van gewasbescherming is ook het nodige te verwachten. Dijksma wil met andere lidstaten een pakket van gewasbeschermingsmiddelen samenstellen met minder risico’s voor mens, dier en milieu. Ze wil bijvoorbeeld het gebruik van neonicotinoïden in Nederland en Europa terugdringen. De vraag of bepaalde middelen kunnen worden verboden zonder daarbij de boeren en tuinders in de problemen te brengen komt zeker op tafel.

Verdienmodel

De politieke discussie over het ‘eerlijke verdienmodel’ zal in 2015 ongetwijfeld weer gevoerd worden. Verschillende partijen willen meer ruimte voor ketenafspraken over duurzaamheid. De mededingings-regels laten dat nog niet toe. Dijksma heeft toegezegd daarnaar te willen kijken. Zeker bij lage prijzen zal dat de aandacht in de politiek hebben.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer