Bietenrassen voor 40 procent aaltjesresistent

Het aandeel bietencystenaaltjesresistente rassen gaat dit jaar naar 40 procent. 'Die verschuiving is het meest opvallend', zegt agrarisch manager Gert Sikken van Suiker Unie.

Bietenrassen+voor+40+procent+aaltjesresistent
© SESVanderHave

Aaltjesresistente rassen geven ook onder niet-besmette situaties goede opbrengsten. ‘Dat is de belangrijkste reden dat telers voor deze rassen kiezen. Het zaaizaad is wel iets duurder, maar dat blijkt geen bezwaar te zijn’, zegt Sikken.

Het nieuwe aaltjesresistente bietenras Florena was onbeperkt beschikbaar en is met 15 procent het grootste ras. Isabella KWS, vorig jaar een topper onder de aaltjesresistente rassen, komt dit jaar uit op 12 procent.

Het nieuwe aaltjesresistentie ras BTS 990 was erg in trek bij bietentelers. Het beperkt beschikbare zaaizaad was in één avond uitverkocht. De opbrengst van BTS 990 is vergelijkbaar met rhizomanierassen.

Rhizoctonia

Rassen met een rhizoctoniaresistentie zullen uitkomen op 20 à 25 procent, denkt de manager agrarische zaken. ‘Dat is een redelijk normaal beeld.' Van de standaardrassen komt Corvinia als grootste ras naar voren.

De cijfers van deze eerste analyse kunnen nog iets wijzigen, geeft Sikken aan. ‘Het gaat om cijfers van alleen Suiker Unie. CSV COVAS, de coöperatie van suikerbietentelers in Zuidoost-Nederland, houdt de gegevens zelf bij. Die zijn er nog niet in verwerkt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer