Fleckvieh+Stamboek+officieel+erkend
Nieuws
© fleckvieh

Fleckvieh Stamboek officieel erkend

Het Fleckvieh Stamboek heeft van het inmiddels opgeheven Productschap Vee en Vlees een officiële erkenning gegeven. Het stamboek mag nu koeien met minimaal 50 % Fleckvieh bloedvoering op exterieur keuren en inschrijven.

Daarmee kunnen deze koeien worden gekeurd volgens de internationale Fleckvieh-standaard. Hierdoor zijn de gegevens met andere landen te vergelijken, omdat op dezelfde manier wordt gekeurd als in bijvoorbeeld Duitsland en Oostenrijk.

In deze landen worden meer dan 1 miljoen Fleckviehkoeien gemolken.

Tot op heden keurden de NRS inspecteurs de Fleckviehkruislingen op Holstein-basis.

Hierop kwam veel kritiek uit de praktijk. Als reactie daarop zijn de NRS inspecteurs begonnen om de Fleckviehkruislingen op MRIJ-basis te keuren. 'Maar een Fleckviehkoe heeft haar eigen rasspecifieke kenmerken', aldus voorzitter Hans van Soest van het Fleckvieh Stamboek.

Drie inspecteurs

Het keuren van de koeien voor opname in het stamboel zal worden uitgevoerd door erkende inspecteurs.

Deze specialisten hebben hiervoor scholing gehad in Duitsland. Op dit moment heeft het Fleckvieh Stamboek 3 gediplomeerde inspecteurs in dienst. Dat zijn Ronald Diersen, André Nieuwenhuis en Ard Tetteroo.

Op dit moment zijn er ruim 15.000 Fleckviehkruislingen in Nederland in productie. Daarmee is Fleckvieh na Holstein Friesian het tweede ras in Nederland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  13° / 8°
  80 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
 • Zondag
  16° / 9°
  70 %
Meer weer