15+procent+van+de+boeren+is+single
Nieuws
© Willem Dijkema

15 procent van de boeren is single

In 2013 had 15 procent van de Nederlandse boeren geen partner. Bij de overige werkzame personen was dat meer dan een kwart. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Boeren met grote bedrijven hebben vaker een partner dan boeren met kleine bedrijven. De meeste boeren zonder partner zijn te vinden in de Noordoostpolder en Zuidwesten van Friesland. CBS komt met de cijfers na de uitzending van Boer zoekt Vrouw.

Van de boeren tussen de 20 tot 65 jaar is 15 procent vrijgezel. Bij de boerinnen is dit 9 procent. Bij de overige werkzame personen is 27 procent van de mannen alleenstaand tegenover 25 procent van de vrouwen.

Grootste bedrijven

De boeren met de grootste bedrijven wonen het vaakst samen met een partner, geeft CBS aan.

Ook hier zijn er verschillen tussen de leeftijdsgroepen. Bij de jongeren met een klein bedrijf is 42 procent vrijgezel, tegenover 31 procent van de jongeren met een zeer groot bedrijf. Bij de oudere boeren is 19 procent met een klein bedrijf vrijgezel tegenover van 8 procent bij de grote bedrijven (standaardopbrengst groter dan 500.000 euro per jaar).

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  9° / 4°
  50 %
 • Maandag
  8° / 4°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  50 %
Meer weer