Fauna

Allereerst de beste wensen voor 2015!
Gedeputeerde Patrick van der Broeck wil een discussie te willen voeren over het toekomstig faunabeleid. Terecht wijst hij op het slecht functioneren van het huidige beleid. Dit beleid steunt op een krakkemikkige Flora- en faunawet. Deze wet is erg gevoelig voor ‘juridische sabotage’ door anti-jachtorganisaties.
Regelmatig moet het beleid worden bijgesteld op basis van uitspraken van de Raad van State. Een en ander zorgt ervoor dat schadebestrijding aan veel regels is gebonden. De schadeafhandeling via het Faunafonds is voor menig grondgebruiker een bron van ergernis. Het eigen risico en behandelbedrag worden als onrechtvaardig ervaren. Kortom, terecht dat we hieraan gaan werken.
Van der Broeck geeft in het krantenartikel aan: ‘Wild is van niemand.’ Dat klopt juridisch gezien, maar de wildschade is van de grondgebruiker. Dat kan niet waar zijn! Ik wil het daarom graag anders formuleren: Het wild is van niemand, maar de schade is van ons állemaal. De samenleving stelt eisen ten aanzien van faunabeheer, dan moet ze ook de schade meehelpen voorkomen en helpen dragen.
Begin februari starten rondetafelgesprekken met alle belanghebbenden. In de LLTB faunaklankbordgroep hebben we deze discussie voorbereid. In december hebben we in een bijeenkomst, waarbij ook leden van ZLTO aanwezig waren, ons standpunt verder afgestemd.
Voor wilde varkens geldt het nuloptiebeleid. Dit betekent dat bij aanwezigheid van wilde varkens deze bejaagd mogen worden. Het zegt niet per se iets over het aantal wilde varkens. De nuloptie zorgt ervoor dat jacht en schadebestrijding met minder regels gepaard gaan. Houden zo!
De provincie werkt verder aan een pilot voor het loslaten van edelherten in de vrije wildbaan. Lees: ook op landbouwgrond. We zijn van mening dat de samenleving hier niet klaar voor is. De krampachtige houding ten opzichte van jacht en de slechte wetgeving maken de uitvoering tot een drama voor grondgebruikers. Dus niet doen!

Pieter van Melick,

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer