Aansprakelijk voor schade werknemer

Als werkgever heeft u een zorgplicht en moet u zorgen voor een veilige werkomgeving. Daarbij hoort dat u maatregelen treft en aanwijzingen geeft om te voorkomen dat de werknemer tijdens zijn werk schade lijdt.

Yara PetersU bent verplicht om een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) uit te voeren. Hierin worden de risico’s voor de veiligheid en gezondheid op de werkplek beschreven, zoals lawaai en stof, gevaarlijke stoffen, veiligheid van machines en lichamelijke belasting door tillen, bukken of herhalende bewegingen.
Daarnaast dienen de maatregelen om deze risico’s te verminderen beschreven te worden in een plan van aanpak. Van belang is dat u onveilige situaties direct aanpakt. Schat de risico’s in en vertaal deze naar praktische en heldere aanwijzingen en instructies. De arbocatalogus op www.argroarbo.nl is hierbij een praktisch hulpmiddel.
Naast de zorgplicht moet u aan kunnen tonen dat u voldoende heeft gedaan om schade te voorkomen. Leg voorschriften en instructies goed vast en zorg dat medewerkers deze aanwijzingen na een uitleg ontvangen. Laat hen tekenen voor ontvangst en leg de aanwijzingen ook ter inzage in bijvoorbeeld de kantine of bij de werkplek. Houd opfrisbijeenkomsten en controleer of werknemers zich houden aan de instructies.
Meer informatie over veilig werken en de RI&E vindt u op www.kennisbankarbeid.nl en www.stigas.nl. Uiteraard kunt u ook contact opnemen met de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via tel. (088) 8886688.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer