Professor+Rommert+Politiek+overleden+%28video%29
Nieuws
© npogeschiedenis.nl

Professor Rommert Politiek overleden (video)

Professor Rommert Politiek is vorige week maandag op 87-jarige leeftijd overleden. Politiek heeft veel betekent voor de rundveefokkerij in Nederland. Hij was één van de grondleggers van de huidige fokkerij.

Mede dankzij de inspanningen van Politiek werd afgestapt van de fokkerij op basis van uiterlijk en werd hij grondlegger van de huidige fokkerij.

Zo promoveerde de professor in de veehouderij met een studie naar het meten van het eiwitgehalte in melk, iets wat toen in de kinderschoenen stond.

Melkbaarheid

Vervolgens legde Politiek zich ook toe op de melkbaarheid bij koeien. Onder meer door hun dikke spenen konden niet alle koeien even goed door de eerste melkmachines worden gemolken. Ook wist hij de erfelijkheidsgraad van dit kenmerk te bepalen.

Verder was hij grondlegger van de kwantitatieve genetica voor de Nederlandse melkveehouderij. De daadwerkelijke productie werd daarbij belangrijker dan hoe een koe eruit zag.

Friese koeien

Politiek vergeleek destijds de productie van de Noord-Hollandse koeien met die uit Friesland. De Friese koeien dolven daarbij het onderspit.

Weer

 • Donderdag
  22° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  20 %
Meer weer