Voorstel aanpak M. chitwoodi

De landelijke LTO-werkgroep chitwoodi komt met een voorstel voor een alternatieve aanpak van Meleidogyne chitwoodi in pootaardappelen. ‘Doel is een efficiënte aanpak van met kans op verruiming van het huidige strenge regime, zonder de beperkingen van de risicogebieden’, zegt LTO-bestuurder Upt Hiddema.
Kern van de aanpak is het terugdringen van besmettingen met chitwoodi door uit te gaan van grondmonsters direct na de teelt van pootgoed. Bij het vaststellen van een besmetting in een grondanalyse is het de bedoeling dat NAK na de volgende teelt van pootaardappelen een PCR-toets uitvoert op de knollen. Is een grondmonster vrij van chitwoodi, dan is deze toets niet nodig. Een visuele controle bij het sorteren volstaat dan.
Hiddema legt uit dat de alternatieve aanpak van chitwoodi vergelijkbaar is met de strokenbenadering zoals bij aardappelmoeheid. ‘Uiteindelijk streven we ernaar om de status van chitwoodi in de Europese Unie te verlagen van een Q-organisme tot een kwaliteitsziekte. Dat zal nog een zware bevalling worden.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer