Netwerk en vernieuwing

Netwerk+en+vernieuwing
©

Aan de vooravond van de kerst blik ik graag even terug. Niet op 2014, dat doen anderen wel en daar hebben we de Nieuwe Oogst-redactie voor. Maar ik kom terug op afgelopen week. We organiseerden voor de vierde keer in Congrescentrum 1931 ons jaarlijkse ZLTO Congres. Daar kijk ik met een goed gevoel op terug, omdat we erin geslaagd zijn een goede combinatie te vinden van inhoud - de sprekers en workshops -, netwerken met een hapje en een drankje en het versterken van het verenigingsgevoel. We zetten ook de initiatieven van leden die het verdienen extra in het zonnetje met de ZLTO Initiatiefprijs en de Publieksprijs. Voldoende ingrediënten voor een mooie middag.
Toch is het niet vanzelfsprekend een succes als we bijna negenhonderd mensen bij elkaar brengen die op een of andere manier betekenisvol zijn voor de agrarische sector. Het aantal alleen is zeker een prestatie, maar niet voldoende voor een geslaagde middag. Daar is meer voor nodig.
Wat is dat dan? Wat hebben wij dan als ZLTO bij ons? En kunnen we die kwaliteiten nog beter benutten dan we nu al doen?
Om die vragen te beantwoorden, kijk ik eerst naar onze leden. Dat zijn ondernemers die vooruit willen, die zoeken naar oplossingen (innovaties), die vakmanschap en ondernemerschap weten te combineren in een maatschappelijke omgeving die hen over het algemeen goed gezind is. Een belangrijke ‘karaktereigenschap’ van ons is dat we openstaan voor meningen, visies en de inbreng van andere organisaties en mensen. We sluiten ons niet op, maar we nodigen uit. Die houding is bijzonder waardevol voor nu, maar zeker ook voor de toekomst van de land- en tuinbouw in Zeeland, Noord-Brabant en Gelderland.
Tijdens het congres is dat netwerken vooral een werkwoord. Terug op het erf en in de eigen afdeling spreken we over flexibele netwerken als een organisatievorm. Beide netwerken – ontmoeten en organiseren – zitten in onze genen. Combineren we die eigenschap met de nieuwsgierigheid van u als ondernemer en de zuidelijke gastvrijheid, dan hebben we de belangrijke ingrediënten voor een succesvol congres te pakken.
Staat daarmee vast dat we de komende tien tot twintig jaar op dezelfde voet ons congres organiseren? Nee. Het kan, maar we kunnen ook iets anders doen. Want ook in het netwerken en in de netwerken is vernieuwing nuttig en noodzakelijk. We gaan daar binnenkort over praten. Hoe dan ook kijk ik terug op een geslaagd congres. Fijne feestdagen.

Hans Huijbers

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer