Kavelruil+Raalte+Zuid+2+nu+Boetelerveld
Nieuws
© Jan Bouwhuis

Kavelruil Raalte Zuid 2 nu Boetelerveld

De verlenging van kavelruil Raalte Zuid gaat over in kavelruil Boetelerveld. Wel is het projectgebied gewijzigd. Daarnaast is kavelruil Boetelerveld meer gericht op het ondersteunen van maatregelen ten behoeve van het Boetelerveld.

Kavelruil Raalte Zuid ging eind 2009 van start. Begin 2013 is de kavelruil verlengd als Raalte Zuid 2. Provincie Overijssel had nog geld en de kavelruilcommissie zag voldoende kansen voor ruilingen.

Raalte Zuid 2 was succesvol. Er is 137 hectare grond geruild met zestig deelnemers. Dat leidt tot 1.000 hectare landbouwstructuurverbetering. In totaal is er in beide ruilprojecten met 154 deelnemers 416 hectare geruild, leidend tot 2.400 hectare landbouwstructuurverbetering.

Boetelerveld

Terwijl de kavelruil volop gaande was, speelde op de achtergrond het gebiedsproces rond het Natura 2000-gebied Boetelerveld.

Ten behoeve van het Boetelerveld moet in een omliggende zone maatregelen worden getroffen, zoals het verondiepen of dempen van sloten en het aanpassen van de bedrijfsvoering van boeren.

Opbrengend vermogen landbouwgrond

Hierdoor komt het opbrengend vermogen van de landbouwgrond in de bufferzone onder druk. Boeren willen daarvoor compensatie. Dat kan in geld of extra grond.

Om het gebiedsproces goed te kunnen uitwerken, is er behoefte aan kavelruil. Daarom wordt Raalte Zuid 2 voortgezet als kavelruil Boetelerveld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer