Tuinders houden de moed erin

De meeste glastuinders hebben meer vertrouwen in hun eigen bedrijf dan in de toekomst van de Nederlandse tuinbouw in het algemeen. Wel is dit vertrouwen in 2014 afgenomen. Ruim de helft van de glasgroentebedrijven sluit dit jaar af met verlies. Siertelers draaien veel beter.

Koen van WijkDit zijn een paar uitkomsten van de jaarlijkse ledenenquête van LTO Glaskracht Nederland, die dit jaar onder 1.300 leden is gehouden.
‘Het is wel goed om het beeld wat te nuanceren, want ook veel sierteeltbedrijven hebben het moeilijk’, zegt voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland. ‘Deze cijfers geven gemiddelden aan, maar de verschillen tussen bedrijven zijn groot. Hiervoor zijn diverse oorzaken.’
Vooral de organisatie van de afzet, de energievoorziening en de financieringslast zijn per individueel bedrijf anders, somt Van Ruiten op. ‘Die factoren bepalen ook hoe de zaak er echt voor staat.’ Anders dan in het verleden kan de financiering in omvang en rentepercentage per bedrijf sterk verschillen, noemt hij als voorbeeld.
Opvallend is dat het vertrouwen in de toekomst is afgenomen, maar dat nog altijd 58 procent van de telers toekomstperspectief ziet. Voor de eerstvolgende vijf jaar verwacht zelfs 90 procent van de respondenten hun bedrijf voort te zetten.
Anderzijds zijn de ondernemers over hun omgeving minder positief gestemd. 28 procent van de respondenten ziet de toekomst van de Nederlandse glastuinbouw somber in, terwijl in 2013 slechts 18 procent het zo zwart zag. ‘Het verschil in vertrouwen tussen eigen bedrijf en de sector is al jaren de tendens’, stelt Van Ruiten.
78 procent van de snijbloemen- en potplantentelers sluit 2014 af met een positief resultaat. Dit is een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar.
Voor glasgroentetelers nam het rendement juist af ten opzichte van 2013. Bijna 65 procent ervaart 2014 als een slechter jaar. Slechts 47 procent van de glasgroentetelers verwacht 2014 positief af te sluiten.

Financiering

Hoewel het beeld leeft dat banken de hand op de knip houden, geeft 81 procent van de ondervraagden aan voldoende krediet te krijgen. De meeste kredietaanvragen betreffen vervangingsinvesteringen en seizoensfinanciering.
‘Maar dit zegt niks over de voorwaarden bij de financiering’, geeft Van Ruiten aan. ‘Die kunnen best als zwaar ervaren worden. Bovendien wordt er gewoon minder krediet aangevraagd, omdat er minder telers met investeringsplannen zijn. Ook geeft een vijfde aan dat ze te weinig krediet krijgen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer