Pilot oneerlijke handel komt niet van de grond

Pilot+oneerlijke+handel+komt+niet+van+de+grond
© Dirk Hol

Vanuit de Nederlandse boeren en tuinders zijn de afgelopen jaren regelmatig klachten gekomen over machtsmisbruik in de voedselketen. Met name de supermarkten zouden zich daaraan schuldig maken, is het verhaal.
Denk aan een eenzijdige prijsverlaging door een supermarktketen waardoor tuinders een lagere prijs voor hun tomaten, paprika’s of bloemen moesten slikken.
Daarom is deze pilot gestart, om oneerlijke handelspraktijken tegen te gaan. Er is op mijn verzoek geregeld dat ondernemers anoniem hun klachten kunnen indienen.
Boeren en tuinders lopen echter niet warm voor deze pilot, want slechts twee agrarische coöperaties hebben zich tot op heden aangesloten. Dat is toch raar als je bedenkt dat de klachten over oneerlijke handelspraktijken juist uit die sector zelf kwamen?
LTO slaagt er niet in de boeren en tuinders mee te laten doen aan de pilot voor oneerlijke handelspraktijken. In de sector blijkt er na een jaar nog steeds veel onbekendheid over het meldpunt hiervoor.
Dat helpt natuurlijk niet om dit project van de grond te krijgen. Wil LTO soms liever wetgeving dan deze pilot, vraag ik mij af.
We willen geen wetgeving om handelsgeschillen op te lossen. De lijn tussen scherp onderhandelen en machtsmisbruik is zo dun dat het laatste niet door een wet is te ondervangen. Geschillen beslechten via wetgeving leidt tot juridisch getouwtrek waar niemand beter van wordt.
Daarbij duurt het opzetten van nieuwe wetgeving voor handelspraktijken jaren. En in de tussentijd worden de klachten van boeren en tuinders niet opgelost.
Deze proef met het meldpunt draait al sinds september 2013 en ondernemers kunnen er meteen terecht, dus meld je aan zou ik zeggen.
Volgens de huidige opzet van het meldpunt worden klachten van ondernemers behandeld door een stuurgroep van de belangenorganisaties LTO, CBL (supermarkten) en FNLI (levensmiddelenfabrikanten). De klachten blijven anoniem maar toch lijkt het erop dat de boeren en tuinders geen vertrouwen hebben in het meldpunt.
Als dat het probleem is moeten LTO, CBL en FNLI als de wiedeweerga een onafhankelijke geschillencommissie instellen. Met daarin mensen die geen belangen in de sector hebben. Zet de vacature nog voor de Kerst uit. Dan kan die geschillencommissie in januari al aan de slag.
Het is tijd voor actie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer