Hoge+vervanging+bij+droogzetten+Denemarken
Nieuws
© nieuwe oogst

Hoge vervanging bij droogzetten Denemarken

Derk Vink, dierenarts in Denemarken, stelt dat de ervaringen met selectief droogzetten in dat land overwegend positief zijn. Wel is het vervangingspercentage van de melkkoeien hoog, vindt Vink.

‘De ervaringen met selectief droogzetten in Denemarken zijn overwegend positief. Op de bedrijven waar ik kom, wordt minder dan 10 procent van de koeien drooggezet met antibiotica. En uitsluitend na positief bacteriologisch onderzoek’, zegt Vink, die al meer dan tien jaar praktijk houdt in het Deense Nysted.

In Denemarken mocht tot 2008 uitsluitend de dierenarts een koe droog zetten met antibiotica. ‘Ook nu kan alleen de dierenarts dit nog zonder het anders verplichte bacteriologisch onderzoek’, stelt Vink.

Het gemiddelde tankcelgetal in Denemarken daalde van 238 (maal 1000) in 2003 naar 211 in 2013. Het percentage tussen 0 en 200 cellen steeg, die tussen 300-400 en 400-500 cellen zijn gedaald.

Dure methode

Belangrijke oorzaak van de verbeterde uiergezondheid is het hoge vervangingspercentage van 40 tot 55 procent, stelt Vink. ‘Gemiddeld kalft een Deense koe 2,2 keer. Veel dieren met (potentiële) uierproblemen worden afgevoerd. Een dure methode om mooie uiergezondheidsdata te kunnen presenteren.’

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  35° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer