Deze proef gaat zekerresultaten opleveren

Kamerlid De Liefde vermengt in zijn verhaal twee dingen: aan de ene kant oneerlijke handelspraktijken en aan de andere kant de verhoudingen binnen de keten. We mogen namelijk niet vergeten dat boeren en tuinders ook te maken hebben met onevenwichtige marktverhoudingen.
Wat betreft de pilot Oneerlijke handelspraktijken kan ik verzekeren dat we daar de afgelopen tijd volop bekendheid aan hebben gegeven. En dat is niet zonder resultaat gebleven.
Het merendeel van de boeren en tuinders zet namelijk af via coöperaties. Via de twee coöperaties die zich hebben aangesloten, doen er in feite al zo’n 15.000 boeren en tuinders mee aan het project. Dat is een score die veel andere pilots niet halen.
We hebben er, samen met onze partners in het project, voor gekozen om de pilot voort te zetten. We zijn ervan overtuigd dat de proef resultaten gaat opleveren. In die zin slaagt ons project altijd.
Die resultaten zal LTO nauwgezet evalueren en daarna besluiten we over het vervolg. Daar kunnen we dus pas na september volgend jaar uitspraken over doen.
Wetgeving om handelsgeschillen op te lossen, ziet De Liefde niet zitten. Maar het is nu wel zo dat we vaak vervallen in ellenlange procedures met de Autoriteit Consument en Markt als het om afspraken gaat voor duurzame productie.
De procedures zijn niet meer van deze tijd. Het mededingingsbeleid moet echt gemoderniseerd worden, en wel zodanig dat niet meer de laagste prijs dominant is, maar dat duurzame productie van voedsel voorop staat.
Het merendeel van onze land- en tuinbouwproductie is bestemd voor de export. Wij zijn internationaal georiënteerd en kaarten deze problematiek ook voortdurend aan in Brussel.
LTO praat, ook via COPA, met de Europese Commissie over de modernisering van het mededingingsbeleid.
Kortom, de aanpak van oneerlijke handelspraktijken is maar een betrekkelijk klein onderdeel van de discussie over voedselprijzen en marktverhoudingen.
Neem de recente actie van supermarktketen CarreFour om in hun Franse vestigingen alleen nog groente en fruit uit Frankrijk te verkopen.
Ik stel vast dat LTO Nederland en de Duitse boerenbond DBV zich daar de afgelopen tijd duidelijk over hebben laten horen. In de Tweede Kamer bleef het daarentegen heel erg stil.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer