POV wil lagere plafondbedragen DGF

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) wil dat in het nieuwe Diergezondheidsfonds (DGF) lagere plafondbedragen voor de varkenshouderij worden opgenomen.

POV+wil+lagere+plafondbedragen+DGF
© POV

De structuur van de Nederlandse varkenshouderij is goed op orde. Daardoor zullen de kosten van een eventuele dierziekte-uitbraak zoals bijvoorbeeld Klassieke Varkenspest of Afrikaanse Varkenspest lager uitvallen, zegt POV-bestuurslid Eric Douma.

Het huidige convenant Diergezondheidsfonds loopt af op 31 december 2014. In het convenant zijn de afspraken vastgelegd tussen de overheid (EZ) en de sector over de financiering van de kosten van bewaking en bestrijding van besmettelijke dierziekten.

Nulstandsbeleid

Verder vindt de POV dat de huidige inspanningsverplichting van het ministerie van Economische Zaken (EZ) om het nulstandsbeleid wilde zwijnen te handhaven, onvoldoende effect heeft.

De wilde zwijnenpopulatie in Nederland is ondanks de inspanningsverplichting fors toegenomen. Dat leidt tot grote onrust bij varkenshouders, die vrezen dat het risico op besmetting van dierziekten toeneemt, geeft POV-voorzitter Ingrid Jansen aan.

Harde, meetbare afspraken

Inzet van de POV is dat er harde en meetbare afspraken gemaakt worden met het ministerie van EZ en met de provincies, om te voldoen aan het nulstandbeleid. Jansen: ‘Er moet ruimte gecreëerd worden om wilde zwijnen op een effectieve manier te bejagen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer