Mastitisbacteriën in evenwicht

Het aandeel van de belangrijkste mastitisverwekkers is over 2007 tot en met 2013 redelijk constant gebleven. Dat meldt Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) op basis van bacteriologisch onderzoek.

Mastitisbacteri%C3%ABn+in+evenwicht
© Nieuwe Oogst

Het gaat hierbij om Staphylococcus aureus, Streptococcus uberis, Streptococcus dysgalactiae, E. coli, Klebsiella en Coagulase negatieve staphylococcus. Staphylococcus aureus is hierbij de belangrijkste, gevolgd door de omgevingsbacterie Streptococcus uberis.

‘We hebben geen gedetailleerd overzicht van mastitiskiemen over 2007 tot en met vorig jaar’, relativeert woordvoerder Bert de Lange van de GD in Deventer de cijfers.

SAU

Vergeleken met gedetailleerde cijfers van veroorzakers van klinische en subklinische mastitis over de periode 1996-2001 van de GD blijkt dat de beruchte Staphylococcus aureus (SAU) verder te zijn afgenomen.

Dit geldt ook voor Streptococcus uberis. Streptococcus dysgalactiae en agalactiae lijken op eenzelfde niveau te zitten. CNS of STC, Staphylococcus non aureus, lijkt toegenomen voor klinische mastitis. Deze bacterie is in opmars sinds eind jaren 90.

Vertroebeld

De cijfers worden vertroebeld door het voorkomen van mengflora, bacteriën die niet precies zijn aan te tonen, en overige bacteriën. De cijfers zijn dus niet geheel vergelijkbaar.

Verder zijn de laboratoriumtechnieken in de tijd veranderd, zodat het ene jaar niet exact met het andere is te vergelijken.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer