WWS-stier Bookem topt ook in indexen

Na een succesvolle dochtergroep op de laatste NRM doet World Wide Sires-stier De-Su 521 Bookem het met zijn eerste Nederlandse dochters in de fokwaarde nu ook goed bij de stierindexen. Hij verwijst daarbij Atlantic naar de tweede plaats. Die laatste stier daalde licht, nu er duizend extra dochters uit de fokperiode in zijn fokwaarde zijn meegenomen.

Pieter StokkermansVoor Bookem zijn voor het eerste Nederlandse dochters meegenomen, waardoor hij zich in de top van de stierindexen nestelt. Inmiddels zijn er 65 in zijn fokwaarde meegenomen. De stier fokt uniform, zo was tijdens de afgelopen NRM ook aan zijn dochtergroep te zien.
Volgens woordvoerder Bart Soetebier van World Wide Sires Nederland was dit wel enigszins verwacht: ‘Zijn Amerikaanse cijfers zijn natuurlijk al langer bekend. Ook daar doet de stier erg goede zaken’, vertelt hij. Omdat de stier populair is, verwacht hij dat er heel wat dochters bij zullen komen.

daling Atlantic

De eveneens populaire stier Delta Atlantic zag zijn NVI licht dalen nu het aantal dochters met de helft toenam naar 3.000. Ook moet hij een punt voor exterieur inleveren. De stier blijft het overigens met 113 voor totaal exterieur goed doen, waarbij hij op hetzelfde niveau als Bookem zit. Atlantic wist zijn fokwaarde voor benen met drie punten te verbeteren.
De nummer 3 van augustus, ABS-stier Trigger, zakte uit de top 5, ondanks een winst van 14 punten NVI. De stier is voorbijgestreefd door onder meer Heuvel Suarez en Big Spell, die beide met 38 punten NVI-winst fors wisten te scoren. Suarez kreeg er, net als Atlantic, 1.000 dochters bij ten opzichte van de augustusdraai.
Bijzondere nieuwkomer is ook Delta G-Force, zoon van Long-Langs Oman Oman. Deze stier was ook als genomic-stier populair. Hij heeft inmiddels 710 dochters in zijn fokwaarde. Aandachtspunten zijn de fokwaarden voor levensvatbaarheid geboorte (95). Wel is de stier pinkenstier; zo geeft hij met een fokwaarde van 95 voor geboortegewicht lichte kalveren.
Cricket-zoon Delta Casino debuteert eveneens met dochters in zijn fokwaarde. Een stier met een prima exterieur en een uitzonderlijk goed geboortegemak. Zijn fokwaarden voor gehalten en daarmee voor Inet doen deze stier waarschijnlijk niet op de kaart belanden. Qua afstamming voert hij terug op Delta Vienna, dat is de moeder van Delta Sparta en overgrootmoeder van Paramount.
Ruud Joystick (Legend x Shottle) completeert het drietal beste nieuwkomers. De CRV-stier geeft persistente koeien. Dat komt bij hem overigens goed van pas. Minpunt is namelijk de fokwaarde van 91 voor draagtijd. Verder vererft de stier een prima exterieur en een fraaie melkplas met licht negatieve gehalten.
Bij roodbont handhaaft Camion van de Peul zich aan de top. De stier heeft inmiddels een fors aantal extra fokstierdochters aan de melk, waarmee de stier zijn NVI fors verbetert.
Ook Lawn Boy Red-zoon Lowland Bolero boekt forse NVI-winst. De exterieurstier zelf leeft niet meer en zijn sperma komt ook niet meer beschikbaar. Waarschijnlijk maakt de negatieve gehaltenvererving hem minder aantrekkelijk.
Een andere Lawn Boy-zoon die wel op de kaart blijft, is Bonhill Painter P van KI-Samen. Deze stier komt uit de bekende Warsi-familie van stal Bongers uit Kessel. Deze stier vererft hoornloosheid. Net als Bolero zijn de gehalten negatief. ‘Dat heeft ‘ie van zijn vader. Aan de andere kant is zijn vet-eiwitverhouding weer prima’, schetst Bas Engelen van KI Samen.
In de top melden zich twee andere nieuwkomers. Arnold-zoon Schreur Africa (V. Arnold) boekt met zijn eerste dochterinformatie maar liefst 90 punten winst. Bij deze stier vormen de 91 punten voor karakter een minpunt, net als de 95 voor melksnelheid.
Ook Kylian-nazaat Molenkamp Sam meldt zich met eerste fokstierdochters aan de top. Qua exterieur doet hij het zelfs wat beter. De moeder van Sam is Molenkamp Anky 1, een Spencer uit de Shottle-dochter van de bekende met 90 punten ingeschreven Apina Massia 21.
Anky 1 is ingeschreven met 87 punten en produceerde in haar eerste lijst 11.469 kilo melk met 4,07 procent vet en 3,42 procent eiwit in 305 dagen. Wel verdienen de 94 punten voor vruchtbaarheid aandacht.
Een andere nieuwkomer, die het ook goed doet qua exterieur, is Huntje Holstein Acdc, eveneens een Kylian-zoon, die mede dankzij zijn Classic-moeder Huntje Holstein Anemoon 16 komt aan 113 voor totaal exterieur. Annemoon 16 van Henk Oudenampsen in Laren was onder meer het uitlopend kopnummer bij de oudere koeien tijdens de wintershow in Lochem in 2012.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer