Toch opknapbeurt van Twentekanaal

Twente - Al in 2015, drie jaar eerder dan gepland, krijgt de zijtak van het Twentekanaal naar Almelo een afdekkende kleilaag op de bodem.

Jacomien VoorhorstDe kwelreducerende kleilaag komt in de zijtak van het Twentekanaal naar Almelo, het gebied tussen de A1 en de A35. Daarmee gaan Rijkswaterstaat en waterschap Vechtstromen de problemen met kwelwater in de omgeving van het kanaal oplossen.
Boeren rond de zijtak hebben sinds het uitbaggeren van het Twentekanaal last van kwel. Bij het baggeren in 2010 is de bodem van het kanaal lekgeraakt.
Volgens voorzitter Jan Bolscher van de LTO Noord-afdeling Almelo kwelde brak water op in de perceelsloten, wat voorheen nooit het geval was. ‘De sloten stonden na het baggeren nooit meer droog. De boeren konden de grond nauwelijks nog bewerken, waardoor een flink deel van de oogst verloren ging’.

Maatwerk

Aanvankelijk leek de oplossing van probleem te liggen bij maatwerk: sloten zouden vaker worden schoongemaakt en er zou drainage worden aangelegd. Ook kregen boeren de toezegging dat ze schade konden verhalen.
Pas met de verruiming van het Twentekanaal in 2017-2018 zou de lek in het kanaal dan definitief worden gedicht. Maar nu is er een nieuwe en vooral betaalbare techniek gevonden om binnenkort al een nieuwe kleilaag in het kanaal te leggen.
Op twee andere plaatsen in het Twentekanaal is de techniek al succesvol toegepast: tussen Eefde en Lochem en bij Almelo-De Haandrik. De verwachting is dat deze oplossing ook kansrijk is voor de zijtak naar Almelo.
Bolscher is blij met het aanbrengen van een nieuwe kleilaag in de Almelose zijtak van het Twentekanaal. Vooral ook omdat die er al in 2015 komt. Hij vertrouwt erop dat de boeren in het gebied met kwelwateroverlast dan van hun problemen zijn verlost.
Straks kunnen Bolscher en zijn achterban de peilbuismetingen, die in het gebied worden gedaan, online volgen. ‘Met die peilbuizen wordt het proces nauwkeurig in de gaten gehouden en kunnen we zien of het resultaat heeft. Zo niet, dan gaan we opnieuw overleggen. Maar wij zijn optimistisch.’

Samenwerking

De voorzitter is ook te spreken over de samenwerking met Rijkswaterstaat en het waterschap. ‘Ze leven mee met onze problemen. Het overleg is altijd prettig verlopen. Sinds Rijkswaterstaat erachter is gekomen dat onze problemen door door het kanaal worden veroorzaakt, is de samenwerking goed.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer