SBNL honoreert vier projecten in Oost Nederland

Dankzij SBNL krijgen vier projecten op het gebied van particulier en agrarische natuur- en landschapsbeheer in Overijssel en een deel van Gelderland een financiële injectie. De projecten zijn gevarieerd: van het in stand houden van de patrijzenpopulatie in Salland tot de aanleg en het beheer van een openbare boomgaard met oude appel- en perenrassen in Eefde.


20.000 euro beschikbaar

In totaal was er dit keer een bedrag van 20.000 euro beschik-baar. Het geld voor de projecten komt uit het Baron en Baronesse Van Hemert tot Dingshof- Coldeweij Fonds, dat SBNL beheert. Het is voor de tweede maal, dat de organisatie voor particulier en agrarisch natuur- en landschapsbeheer tot een uitkering overgaat. Jaarlijks streeft zij er naar om gelden beschikbaar te stellen. Met het fonds en de uitkeringen onderstreept SBNL haar rol als goede doelen organisatie. Daarvoor heeft zij ook een ANBI-erkenning van de belastingdienst. Dat maakt het mogelijk voor erflaters en schenkers om fiscaal gunstig te vererven of te schenken.

Wondere schoonheid

Baronesse Dietje van Hemert tot Dingshof-Coldeweij uit Lochem liet bij haar overlijden eind 2010 haar vermogen en bezittingen na aan SBNL met de ‘opdracht’ om een fonds in te richten. Zij en haar man waren groot liefhebber van de ‘wondere schoonheid’ van de natuur in al zijn facetten en van de historie van het platteland. De baronesse had de organisatie uitverkoren vanwege de eigen visie van SBNL op natuur en landschap. Daarin mag de mens de natuur verstandig en met respect beheren en benutten. Ze verbond aan de erfenis de voorwaarde dat het fonds ten goede komt aan natuur en landschap in Overijssel en het deel van Gelderland ten oosten van de IJssel (de Achterhoek en Liemers). Voorwaarde was ook dat het vermogen in het fonds in stand blijft; de opbrengsten mag SBNL gebruiken om projecten te ondersteunen. Die opbrengsten verschillen van jaar tot jaar.

Minder aanvragen

In totaal kwamen er negen aanvragen binnen. Dat was aanzienlijk minder dan bij de eerste ronde in 2013, toen meer dan dertig projecten zich melden voor een ton, die toen de besteden was. De geringere animo is verwonderlijk, vindt SBNL. Juist nu de overheid de hand op de knip houdt voor subsidies had de organisatie uit Leersum meer aanmeldingen verwacht van particulieren, agrarische natuurverenigingen en organisaties. Wellicht dat het lagere bedrag, dat dit keer beschikbaar was, een rol speelde. Voor een nieuwe ronde gaat SBNL nog nadrukkelijker aan de weg timmeren om aanvragen voor het fonds onder de aandacht te brengen.

Voorwaarden

Uit de aanvragen selecteerde een speciale commissie vijf projecten. Het SBNL-bestuur kende op 28 oktober die aanvragen formeel toe. Naderhand trok een van de geselecteerde aanvragers zich terug, zodat er nog vier projecten resteerden. Bij enkele projecten voegde SBNL nog voorwaarden toe, bijvoorbeeld in Zutphen, dat de aanpalende school bij het project wordt betrokken.
De commissie onder leiding van SBNL-bestuurs-adviseur Hans Siemes bestond verder uit Liesbeth Cremers, oud-voorzitter van het Overijssels Particulier Grondbezit, Eric Hanstede uit de kring van de Koninklijke Jagersvereniging en Carel de Vries, projectleider van Courage en mede-grondlegger van de ANV ’t Onderholt. Daarmee zijn de verschillende geledingen vertegenwoordigd, die nauw gelieerd zijn aan particulier en agrarisch natuur- en landschapsbeheer. De commissie was opnieuw goed te spreken over de gevarieerdheid en van het enthousiasme dat uit de projecten sprak. Wel vond ze het jammer dat er geen aanvragen binnen kwamen voor vernieuwende verdienmodellen, die anderen inspireren om met natuur- en landschapsbeheer en beheer van cultureel erfgoed aan geld te komen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer