Kan ik mijn personeel laten werken op een officiële feestdag?

De feestdagen staan weer voor de deur. Over het betalen van toeslagen bij het werken op feestdagen bestaat veel onduidelijkheid.

Officiële feestdagen zijn in de agrarische cao’s vastgelegd. Dat geldt niet alleen voor de kerstdagen en nieuwjaarsdag. Ook tweede paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag en tweede pinksterdag horen daarbij. Dit betekent dat de medewerkers voor wie deze dagen reguliere werkdagen zijn, recht hebben op loondoorbetaling op deze feestdagen. Ze krijgen dus hun gewone loon doorbetaald, maar hoeven in principe geen arbeid te verrichten.
Op veel agrarische bedrijven is het niet mogelijk de werkzaamheden uit te stellen tot na de feestdagen, bijvoorbeeld bij het verzorgen van dieren. Het kan dan noodzakelijk zijn dat een medewerker toch arbeid verricht. Deze medewerker heeft dan altijd recht op een toeslag volgens de van toepassing zijnde agrarische cao.
De hoogte van de toeslag waarop de medewerker recht heeft, is afhankelijk van zijn afgesproken werkdagen. De toeslag varieert tussen de 50 en 100 procent. Deze toeslag wordt betaald boven op het gebruikelijke loon per gewerkt uur. Wanneer u de overwerktoeslagen liever niet wilt uitbetalen in geld, dan is het ook mogelijk om dit in tijd te vergoeden. U maakt dan afspraken met uw medewerker dat hij de beloning en toeslagen in tijd krijgt. Op een later moment neemt hij dan vrij.
Voor Bevrijdingsdag (5 mei) geldt voor de cao Dierhouderij en Open Teelten dat dit in een lustrumjaar een doorbetaalde feestdag is. Het eerstvolgende lustrumjaar is aankomend jaar (2015). In de cao Glastuinbouw is 5 mei geen doorbetaalde feestdag, ook niet in lustrumjaren. Hiervoor in de plaats zijn sociale partners in het verleden een extra vakantiedag overeengekomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer