Schade+vogelgriep+richting+40+miljoen+euro
Nieuws
© Drik Hol

Schade vogelgriep richting 40 miljoen euro

De uitbraak van vogelgriep heeft de sector en overheid tot nu toe tussen de 32 miljoen tot 39 miljoen euro gekost. Dat heeft onderzoeksinstituut LEI Wageningen UR berekend.

De kosten komen voort uit het ruimen van kippen op besmette bedrijven en indirecte kosten door het vervoersverbod en het stilvallen van de export.

Niet alleen de overheid en de pluimveehouders, maar ook slachterijen, broederijen en vermeerderingsbedrijven hebben schade opgelopen door de vogelgriep.

Ruimingen en stilleggen

LEI becijfert de directe schade door de ruimingen en het stilleggen van slachterijen op 15 tot 18 miljoen euro. De overige kosten komen door de maatregelen en doordat landen buiten de Europese Une, zoals Rusland, vlees en eieren uit Europa weren vanwege de diverse uitbraken van vogelgriep.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) versoepelde de maatregelen afgelopen week, maar het regime blijft voorlopig strenger dan normaal.

Transportwagens

Zo mogen transportwagens per rit hooguit één pluimveebedrijf aandoen. Daarna moeten ze worden ontsmet. In het westen van het land, waar de meeste besmettingen zijn, blijft een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van kracht.

ANP

· Volg de actuele berichtgeving via Dossier Vogelgriep

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer