%27Hygi%C3%ABne+pluimveesector+moet+nog+scherper%27
Nieuws
© FDA

'Hygiëne pluimveesector moet nog scherper'

Pluimveehouders moeten hun bedrijven nog beter beschermen tegen de insleep van vogelgriep. 'We vragen de sector het uiterste te doen om nieuwe besmettingen te voorkomen', aldus staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ)

Ze kondigde aan het eind van de middag niet alleen versoepeling aan van een aantal maatregelen, maar lichtte ook de nieuwe strategie toe. Die bestaat uit verdere aanscherping van de hygiënemaatregelen op pluimveebedrijven.

Douchen en omkleden

Als voorbeelden noemt de staatssecretaris het altijd douchen en wisselen van kleding wanneer iemand de stal betreedt en een intensievere ongediertebestrijding. Meer details worden morgen bekend gemaakt.

Alle pluimveehouders krijgen een brief van het ministerie, de Gezondheidsdienst Dieren en de pluimvee-organisaties. Die geeft uitleg over wat de ondernemer allemaal kan doen om mogelijke insleep van vogelgriep te voorkomen.

Besmetting van buitenaf

'We weten door de vondst van besmette wilde eenden dat de besmetting van buitenaf komt. Dan moeten we de maatregelen daar op afstemmen', motiveert Dijksma haar beleid.

Ze gaat met het ministerie overleggen over de mogelijkheden voor rattenbestrijding. Per 1 januari 2015 gelden daarvoor strengere regels, maar wellicht komt daar toch nog enige versoepeling in.

· Volg de actuele berichtgeving via Dossier Vogelgriep

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer