'Water in veengrond stroomt langzaam'
Bij veengrond is de grondwaterstand maar beperkt te beïnvloeden met regelbare drainage. Henk van Norel van waterschap Hunze en Aa's schrijft dat toe aan de grote weerstand in de grond, waardoor het water langzaam stroomt.
Dat blijkt uit de eerste meetresultaten in het kader van praktijknetwerk Regelbare drainage Veenkoloniën. Deze zijn gisteren gepresenteerd bij Combi Drain in Assen.
Bodemdaling
Het onderzoek vindt plaats op een laag perceel veengrond met veel kwel van akkerbouwer Erik-Jan Zikken in Exloo. In het veengebied treedt jaarlijks een bodemdaling op van 1 à 2 centimeter.
Met regelbare drainage op een diepte van ongeveer 90 centimeter en een onderlinge afstand van 7 à 8 meter wil het waterschap voorkomen dat de bodem door veenoxidatie daalt. Tegelijk moet het zorgen voor goed gedraineerde grond.
Stuwen
Met drie stuwen in een sloot is de werking van de drainage te sturen. De stuwen zijn nodig om het kwelwater vanuit de Hondsrug vast te houden en het hoogteverschil van ongeveer 1 meter in het perceel op te vangen.
Via de drains kan het water het perceel inlopen. Met peilbuizen kijkt het waterschap naar de effecten. Daaruit blijkt dat de reactietijd van de grond vrij lang is. 'Ik had gehoopt op een betere beïnvloeding van de grondwaterstand', zegt Van Norel.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X350R (KK) #31282
Gebruikt, P.O.A.
-
Pottinger Ploeg Servo (WD) #25886
Gebruikt, P.O.A.
-
Andex 300
Gebruikt, € 1.250
-
Rumptstad Stoppelploeg
Gebruikt, P.O.A.
Weer
-
Zondag21° / 5°0 %
-
Maandag21° / 5°10 %
-
Dinsdag21° / 5°10 %