Drainage+kan+regenhaspel+vervangen
Nieuws
© Douwe Korting

Drainage kan regenhaspel vervangen

Terwijl peilgestuurd draineren oprukt in Brabant en Limburg, klopt de volgende innovatie al aan de deur: ondergronds beregenen.

Anders dan bij traditioneel draineren daalt de grondwaterstand in agrarische percelen met de peilgestuurde variant tot een vooraf door de boer ingestelde maximale diepte.

De voordelen zijn talrijk, zowel voor de waterbeheerder als de boer, erkent hydroloog Jac Peerboom van waterschap Peel en Maasvallei.

‘Zo komt de beregeningshaspel aantoonbaar minder vaak uit de schuur en kan een boer ook beter anticiperen op het moment dat veel neerslag wordt verwacht.'

Gewasopbrengst

Behalve de kwantitatieve kant van de zaak hebben ook de waterkwaliteit en de gewasopbrengst baat bij peilgestuurd draineren.

‘Omdat het grondwater door drainage niet meer tot aan het maaiveld komt, vindt minder oppervlakkige fosfaatafspoeling plaats. Bovendien vindt denitrificatie beter plaats.'

Ondergronds beregenen

Maar terwijl boeren en waterbeheerders in Zuid-Nederland het waterbeheer zo verduurzamen, wordt alweer geëxperimenteerd met systemen die nog een stap verder gaan: subinfiltratie, ook wel ondergronds beregenen genoemd.

Hierbij wordt water in tijden van droogte actief de peilgestuurde drainagebuizen ingepompt.

Peerboom is mede-organisator van een studiedag over innovatief draineren op 18 november in Boxtel.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Zuid

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer