Dijksma%3A+herbevolking+pluimveestal+mag
Nieuws
© Dirk Hol

Dijksma: herbevolking pluimveestal mag

Pluimveestallen mogen weer worden herbevolkt. Uitzondering vormt regio West, waar alle beperkingen van kracht blijven, meldt staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) vanmiddag.

Het verzamelverbod en de ophok- en afschermplicht voor bedrijfsmatig gehouden pluimvee en ander gevogelte blijft in alle regio's van kracht, evenals de bezoekersregeling.

Dat geldt tevens voor de maatregelen in de 10-kilometerzones rond de besmette bedrijven. In het gebied rond de pluimveehouderij in Zoeterwoude is geen vogelgriepvirus aangetroffen, gaf Dijksma tijdens de persbijeenkomst aan.

Regio A

In het westen van Nederland (regio A), waar de meeste besmettingen zijn gevonden, handhaaft de staatssecretaris alle beperkende maatregelen.

Dat zijn onder meer een totaal vervoersverbod van pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Ook het jachtverbod wordt daar in stand gehouden.

Transportwagens

Transportwagens mogen ook de komende tijd in het hele land maximaal één pluimveebedrijf per rit bezoeken. De voertuigen moeten daarna opnieuw worden gereinigd en ontsmet.

Om de insleep van vogelgriep in de pluimveestallen te voorkomen is het treffen van vergaande hygiënemaatregelen door pluimveebedrijven noodzakelijk.

Hygiënemaatregelen

Om dit te bevorderen worden met de sector nadere afspraken over te treffen hygiënemaatregelen gemaakt, vertelde Dijksma.

· Volg de actuele berichtgeving via Dossier Vogelgriep

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer