ABN Amro: vloeibaar ei levert meerwaarde

Een duurzaam herstel van de eiermarkt moet komen uit de focus op de juiste eieren en vloeibare scharreleiproducten. Dat schrijft ABN Amro in de branche update Legpluimveehouderij.

De eierprijzen en marges voor legpluimveehouders staan al een jaar of twee behoorlijk onder druk, schetst ABN Amro. De laatste maanden was sprake van een kentering. De voerkosten daalden en de export profiteerde van de lage koers van de euro.

'De druk op de eiersector wordt vooral veroorzaakt door overproductie van scharreleieren en door het wegvallen van Nederlands unieke verkooppunt: de lage (kost)prijs', meldt ABN Amro.

Opbrengstprijzen

Herstel van de opbrengstprijzen loopt deels langs het creëren van meerwaarde uit het scharrelen. 'Die meerwaarde kan tot uitdrukking komen in de opbrengstprijzen van vloeibare eiproducten. Dit proces loopt al drie jaar', schrijft ABN Amro.

'Zeker met de huidige lage eierprijzen liggen er kansen om dit nieuwe unieke verkooppunt te vergulden.'

Vogelgriep

Vogelgriep kan het broze herstel van de eiersector in de kiem smoren. De exacte gevolgen, stelt ABN Amro in de branche update, zijn afhankelijk hoe de vogelgriep zich ontwikkelt.

Na de vogelgriep van 2003 duurde het ongeveer vijf jaar voordat de schommelingen tussen aanbodpieken- en -dalen zijn uitgevlakt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer