Arbeid niet op orde in paddenstoelsector

Ook bij vervolgcontroles naar de arbeidsomstandigheden op paddenstoelbedrijven constateert Inspectie SZW nog veel overtredingen.

Arbeid+niet+op+orde+in+paddenstoelsector
© Peter van Houweling

Bij eerdere controles op zeventig bedrijven werden bij 55 overtredingen vastgesteld. Op twaalf bedrijven is een vervolgcontrole uitgevoerd en daar constateerde Inspectie SZW in zes gevallen opnieuw dat de arbeidsomstandigheden nog niet voldoen.

Inspectie SZW voerde de controles op de paddenstoelenbedrijven uit van januari 2013 tot en met juli 2014. Bij in totaal zestien bedrijven is een boeterapport opgemaakt, twaalf keer voor overtreding van de Arbeidstijdenwet en vier keer in verband met direct gevaar voor personen.

Werken op hoogte

Vooral werken op hoogte en werken met machines zijn nog onvoldoende veilig in de paddenstoelenteelt. Tijdens de inspecties is geconstateerd dat veel pluklorries niet waren voorzien van deugdelijke hekwerken en leuningen.

De paddenstoelentelers geven aan dat hun aandacht voor de arbeidsomstandigheden te weinig is vanwege de beperkte financiële armslag. Voor de Inspectie SZW is dit geen aanleiding om de branche anders te behandelen.

Veiligheidsbewustzijn

Vakgroep Paddenstoelen van LTO Nederland heeft, naar aanleiding van het signaal van de Inspectie SZW, eerste stappen ondernomen om tot een arbocatalogus voor de branche te komen en het veiligheidsbewustzijn van telers te verhogen.

Er zullen volgend jaar opnieuw inspecties in de paddenstoelenteelt worden uitgevoerd. Inspectie SZW is pas tevreden als daaruit blijkt dat de werkgevers de arbeidsomstandigheden met betrekking tot werken op hoogte en werken met machines op orde hebben.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer