Preimarkt+in+zwaar+weer
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Preimarkt in zwaar weer

De vraag van prei blijft al maandenlang achter, het rendement van telers staat flink onder druk.

De warme herfst heeft niet echt stimulerend gewerkt voor de preimarkt, maar volgens Frank Jansen van teelt- en verpakkingsbedrijf Jansen uit Etten-Leur is het te makkelijk om daar de moeizame prijssituatie aan te wijten. Dat meldt AGF op zijn website.

'Het kan niet uit'

'We hebben al bijna twintig maanden te maken met lage prijzen. Al een hele tijd ligt de prijs van de prei rond de 15-20 cent. Je hoeft daar geen rekenmachine voor te gebruiken, om uit te rekenen dat dit niet uit kan.'

Export

Ondanks de goede kwaliteit van de prei, blijft de vraag de laatste maanden achter.
'Engeland, Duitsland en Scandinavië hebben volop eigen productie. En wij moeten het toch hebben van de export. Komt die vraag niet op gang, dan hebben we een probleem', vervolgt Jansen. 'Anders ging er ook wel prei naar Rusland, maar het gaat te ver om de moeilijke markt hiermee te verklaren.'

Stoppen

Jansen had een inkrimping van het areaal verwacht, maar die is er niet geweest. 'De vroege planten moeten nu weer besteld worden. Het kan niet anders dat veel telers zich toch achter de oren gaan krabben. Dit kan niet doorgaan, anders dreigt er een champignons- of witlofscenario', besluit Frank. 'Eigenlijk zijn er twee opties: er moeten telers stoppen of er moet meer vraag naar prei komen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer