Maatregelen+tegen+vogelgriep+overtreden
Nieuws
© ministerie van Economische Zaken

Maatregelen tegen vogelgriep overtreden

De maatregelen die de overheid heeft getroffen in verband met de vogelgriep, zijn de afgelopen twee weken enkele keren overtreden. Dat meldde staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) gisteren aan de Tweede Kamer.

Het ging om overtreding van de ophokplicht, het bezoekersverbod, doorvoer via Nederland naar andere landen en het niet voldoen aan de voorschriften van de bestickering.

Er zijn een aantal waarschuwingen uitgedeeld en enkele processen-verbaal opgemaakt. De overtredingen deden zich sinds de eerste uitbraak medio november voor, maar het is de eerste keer dat Dijksma dit deelde met de Kamer.

Maatregelen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt samen met onder meer de politie, douane en marechaussee toezicht op de naleving van de maatregelen. Zo moeten protocollen worden opgevolgd en is er toezicht bij pluimveeslachterijen en - transporteurs.

Verder meldt de bewindsvrouw dat inmiddels 1.500 wilde vogels zijn onderzocht in het onderzoek om de oorzaak van de vogelgriep te achterhalen. Maar het virus H5N8 is niet aangetroffen.

Dagwaarde

De eerste pluimveehouder bij wie het virus werd geconstateerd, in Hekendorp, krijgt maandag zijn schadeloosstelling uitgekeerd. Niet alles wordt vergoed, gaf Dijksma gisteren aan. Het gaat om de dagwaarde van de geruimde dieren.

Maar de vervolgschade, zoals de kosten voor de ontsmetting, vergoedt de overheid niet. De schade door de vogelgriep bedraagt naar schatting wekelijks 10 miljoen euro.

ANP

· Volg de actuele berichtgeving via Dossier Vogelgriep

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  6° / -1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  10 %
Meer weer