%27Ik+denk+dat+het+foute+boel+is%27
Nieuws
©

'Ik denk dat het foute boel is'

De nieuwe uitbraak van vogelgriep in Zoeterwoude zorgt voor veel onzekerheid bij het naastgelegen pluim- en melkveebedrijf van Gijs de Wit uit Hazerswoude.

Wat betekent de uitbraak voor jullie?

'Vannacht wordt pas bekend of het om het hoogpathogene virus gaat. Als dat zo is dan worden we morgen preventief geruimd. We gaan er vanuit dat het foute boel is. Waardeloos, een ramp! Want je wilt al die festiviteiten niet op je erf.'

Waarom denkt u dat het om het hoogpathogene virus gaat?

'Onze buren hadden een verhoogde uitval en er zijn de zelfde ziekteverschijnselen geconstateerd als op de andere getroffen vogelpestbedrijven. Ze hebben er meteen de dierenarts bij gehaald. Gisteravond begon het in onze buurt al te gonzen dat het niet goed was.'

Hoe bent u op de hoogte gebracht?

'De buurman belde ons vanmorgen om zes uur op. Het eerste dat ik dacht was: 'Ook onze 50.000 slachtkuikens gaan eraan.'

Wat ziet u als u nu uit het raam kijkt?

'We wonen maximaal 500 meter van het getroffen bedrijf af. Ze zijn er nu aan het ruimen. Maar je ziet weinig. Vanmorgen vroeg heb ik al tegen de mensen van de NVWA gezegd dat ze de boel moesten afzetten. Maar helaas werd daar te laat op ingegaan, met als gevolg dat de cameraploegen de nare beelden al volop konden filmen. Die vervelende grijpers komen dus weer in de media.'

Hoe voelt u zich op dit moment?

'We leven heel erg in onzekerheid. We horen slecht mondjesmaat van het ministerie. Ik ga ervan uit dat onze kippen worden geruimd en daar zien we heel erg tegenop. Anderzijds zijn we wel blij dat de vogelgriep in deze regio toeslaat, hoe wrang ook, en niet op de Veluwe. In onze 10-kilometer zone zitten drie tot vier andere pluimveebedrijven. Op de Veluwe gaat het om honderden bedrijven. We hopen echt dat het hierbij blijft!'

Hoe denkt u dat de vogelgriep wordt verspreid?

'Dat blijft uiteraard gissen. Veel mensen geven de watervogels de schuld. Het is wel toevallig dat de getroffen bedrijven allemaal in waterrijke gebieden liggen.'

· Volg de actuele berichtgeving via Dossier Vogelgriep

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer