Arie+Schimmel%3A+%E2%80%98Zoveel+mogelijk+voorzorgs%2D+en+hygi%C3%ABnemaatregelen%E2%80%99
Nieuws
©

Arie Schimmel: ‘Zoveel mogelijk voorzorgs- en hygiënemaatregelen’

Arie Schimmel, die met dochter en schoonzoon 20.000 vleeskuikenouderdieren en 60 melkkoeien houdt in Renswoude, neemt zoveel mogelijk voorzorgs- en hygiënemaatregelen om besmetting met vogelgriep te voorkomen. Zo wisselt hij van schoeisel en kleding in de stal en staan er extra ontsmettingsbakken. Ook heeft hij een lint getrokken. En alleen als het niet anders kan, zijn mensen welkom op het bedrijf.
Schimmel heeft geluk dat compartiment B net grenst aan Duitsland. ‘We hebben in tegenstelling tot veel vermeerderaars dinsdag onze broedeieren kunnen afleveren, omdat onze kuikenbroeder de eieren in Duitsland broedt en daar ook zijn kuikenafzet heeft.’ De eieren werden onder strikte voorwaarden - met een certificaat - afgezet.
Maandag en woensdag werd de melk weer opgehaald met de nodige hygiënemaatregelen en protocollen. ‘Naast het extra werk hebben we in totaal 9.000 liter melk in de put moeten laten lopen.’
Voorjaar 2003 behoorde Schimmel met vier à vijf andere tot de eerste bedrijven die werden geruimd. ‘We hadden de hele week al problemen met uitval.’ Die uitval liep heel snel op. De dieren hapten benauwd naar adem. De dierenarts kwam en deed sectie.
Er werd gedacht aan de virusziekte ILT (Infectieuze Laryngotracheïtis). Volgens Schimmel was vogelgriep destijds nog niet bekend en ging iedereen onbewust overal naar toe. Net voor de ruiming leefden nog maar 30 van de 8.000 vleeskuikenouderdieren.
Eerst wilde de overheid niets vergoeden voor de dode dieren, maar dit werd teruggedraaid. ‘We hadden het op tijd gemeld. Het is allemaal vergoed.’ Omdat er al niet veel eieren meer waren, viel de opbrengstderving ook mee. Wel denkt de pluimveehouder dat de eerste bedrijven die werden geruimd er nog het beste van af zijn gekomen. Later hoopten de eieren zich op andere bedrijven op en werd minder vergoed.
Hoe de vogelgriep is ontstaan werd nooit duidelijk. ‘Volgens het CVI kan het niet door de lucht zijn verspreid.’ Toch was er een batterijstal waar de kippen bij de luchtinlaat het eerst waren besmet.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer