Minder bijen door gebrek aan bloemen

Het verlies van bloemen in het landschap zou wel eens een belangrijke oorzaak kunnen zijn van de achteruitgang van wilde bijensoorten.

Minder+bijen+door+gebrek+aan+bloemen
© WUR

Dat blijkt uit onderzoek van het stuifmeel van bijen uit museumcollecties.
Alterra-onderzoeker Jeroen Scheper heeft samen met collega’s van onder andere de universiteiten van Wageningen, Leiden en Nijmegen het stuifmeel van bijen in museumcollecties onderzocht.

Plantenfamilies

Door het bestuderen van de museumcollecties, konden de onderzoekers wellk planten door die ‘historische’ bijen (van vòòr 1950) als waardplant werden gebruikt.
'Bijensoorten die vliegen op plantenfamilies waartoe onze landbouwgewassen behoren doen het relatief goed, terwijl soorten die het vooral van wilde plantensoorten moeten hebben achteruitgaan. Dat past precies in de trend die wij hebben geconstateerd.'

Bloemenmengsels

Om de achteruitgang van de bijen te keren, is meer nodig dan het inzaaien van standaard bloemenmengsels, zoals nu veel gebeurt. 'Dat biedt slechts soelaas aan een beperkt deel van de Nederlandse bijensoorten.'
Volgens de auteurs zijn gerichte maatregelen nodig om de beschikbaarheid van de voorkeurswaardplanten van de verschillende soorten in het landschap te bevorderen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer