Nieuwe+bijenparasiet+in+Europa
Nieuws
© PRI

Nieuwe bijenparasiet in Europa

De kleine bijenkastkever (Aethina tumida) is aangetroffen in Calabrië (Zuid-Italië), meldt Plant Research International in Wageningen.

Deze voor Europa nieuwe soort parasiteert bijenvolken en kan grote schade aanrichten.

De eerste melding van de kleine bijenkastkever in Italië dateert van begin september. Er zijn in bijenvolken zowel larven als volwassen kevers aangetroffen.

Volken geruimd

Op de locatie van de uitbraak zijn de bijenvolken geruimd en werd de bodem behandeld met insecticiden om de mogelijk nog aanwezige kevers te vernietigen. Verder zijn maatregelen genomen om de verspreiding te monitoren en tegen te gaan.

Ook is een vervoersverbod ingesteld in een zone van 100 kilometer rond de plek van de uitbraak. De duur en omvang van deze vervoersbeperking is afhankelijk van de verder ontwikkeling van de uitbraak.

Vervoersverbod uitgebreid

Bij de inspecties volgend op de eerste uitbraak zijn ondertussen op 15 andere locaties kevers en soms ook larven aangetroffen. Op basis van deze waarnemingen is de zone waarin een vervoersverbod geldt, uitgebreid.

Gezien de omvang van de uitbraak houdt PRI rekening met de permanente vestiging van de kleine bijenkastkever in Europa. Volgens de bijenonderzoekers in Wageningen is nog niet te overzien wat de gevolgen zijn voor de Nederlandse bijenhouderij.

Weer

 • Zondag
  3° / -2°
  20 %
 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer