Laat+slepen+werkt+averechts+op+mestflat
Nieuws
© mestflatten

Laat slepen werkt averechts op mestflat

Amazing Grazing onderzocht vijf methoden om mestflatten te verwijderen met de weidesleep. Laat slepen werkt slechter dan niet slepen.

Bij de proef werkte VIC Zegveld met vijf kunstmatige mestflatten van twee kilo. De sleep ging er op verschillende tijdstippen overheen, al dan niet in combinatie met beregenen. Ook werd gekeken naar de verdwijnsnelheid van een niet-behandelde mestflat.

Uit de proef blijkt dat slepen op dag 0 gevolgd door droge omstandigheden 43 procent verdwijning van de mestflat geeft. Dat is weinig meer dan de 41 procent verdwijning van een onbehandelde mestflat.

Laat slepen

Slepen op dag 7 onder droge omstandigheden laat zelfs een lagere verdwijning zien van 31procent dan onbehandeld. Dat komt omdat de ingedroogde mestflat na het slepen geen contact meer maakt met de ondergrond waardoor de afbraak door regenwormen vermindert.

Snel met regen

Slepen met 'regen' op dag 0 laat een verdwijning zien van 61 procent. Dit sluit ook aan bij de ervaringen van veehouders die aangeven dat vers slepen met regenval het beste werkt.

Bovenstaande resultaten zijn aanleiding om te werken aan een machine die sleept en tegelijkertijd water toedient. Hierbij is de hamvraag hoeveel water nodig is voor het beste resultaat.

Dit onderzoek kwam tot stand in samenwerking met het Louis Bolk Instituut en Livestock Research Wageningen UR.

Weer

 • Maandag
  8° / -1°
  25 %
 • Dinsdag
  9° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  10 %
Meer weer