Drentse+veehouders+kunnen+uitbreiden
Nieuws
© Roel Dijkstra

Drentse veehouders kunnen uitbreiden

Gedeputeerde Staten van Drenthe hebben de vergunningverlening voor uitbreiding van melkveehouderijen rond Natura 2000 gebieden aangepast. De regeling gaat dinsdag in.

De vergunninghouder moet binnen een jaar een plan indienen waaruit blijkt dat de benodigde bouwkundige voorzieningen binnen drie jaar na vergunningverlening zijn gerealiseerd. Als de uitbreiding er binnen die periode niet staat, kan de vergunning worden ingetrokken.

Overbelast

Gedeputeerde Rein Munniksma vindt dat zorgvuldig met de nog beschikbare ammoniakruimte moet worden omgaan. 'In het algemeen is sprake van een voor stikstof overbelaste situatie. Met deze extra voorschriften voorkomen we dat boeren vergunningen aanvragen waarvan uiteindelijk geen gebruik wordt gemaakt. Andere boeren, die wel concrete plannen willen uitvoeren, kunnen zo op slot komen te zitten.'

In het aangepaste provinciaal beleidskader stikstof was de termijn van drie jaar al opgenomen als criterium. Sinds provincie Drenthe begin juli het beleidskader introk, loopt de vergunningverlening voor uitbreiding van melkveehouderijen rond Natura 2000-gebieden via de Natuurbeschermingswet.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer