Maat: sneller resultaat door samenwerking

LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat is opgelucht en trots na beëindiging van het vervoersverbod voor pluimvee. Opluchting omdat het bij die ene besmetting is gebleven. Trots op de samenwerking tussen ketenpartners en het ministerie van Economische Zaken. De standstill is daardoor 18 uur vroeger opgeheven.

Maat%3A+sneller+resultaat+door+samenwerking
© LTO

'Het was een schok dat wij in Nederland deze variant kregen en ook nog wel in een dichte stal. Zondagmorgen was het eerste crisisberaad en van daaruit is snel geschakeld met het ministerie', schetst Maat.

De protocollen, die sinds 2003 zijn ontwikkeld, werden in gang gezet en onderzoeken volgden. Maat: 'Bij dit soort besmettelijke ziektes is snelheid essentieel. Alleen met zo'n aanpak kun je de risico's minimaliseren. Roepen helpt niet; handelen wel'.

Standstill er vroeger af

Die voortvarende aanpak resulteerde gisteravond om 18 uur in het opheffen van de standstill. '18 uur vroeger, dan wanneer er niet zo adequaat was opgetreden. Daarmee bespaar je voor de pluimveehouderij, maar ook voor andere sectoren miljoenen. Dat beperkt de schade echt', zegt Maat.

Hoe groot de schade is, kan Maat niet zeggen. Dat is koffiedik kijken. Maat geeft aan dat het een bewuste keuze van LTO was om zich daar niet mee bezig te houden. 'Dat leidt af van de hoofdzaak: de crisis zo snel mogelijk oplossen.'

Impact ondernemer

Voor de pluimveehouderij en ook de andere veehouderijsectoren lijkt de H5N8-besmetting in Hekendorp met een sisser af te lopen. Maar Maat wijst met klem op de impact die ruiming van het bedrijf heeft op de ondernemer en zijn gezin.

'Je zorgt goed voor je dieren en je hebt je bedrijfsvoering op orde. En dan komt er toch een ziekte onder je dieren, waardoor het bedrijf moet worden geruimd. Dat vreet aan je fundament en is een drama.'

Alert blijven

Komende weken wordt de schade geïnventariseerd en afgehandeld. De LTO Nederland-voorzitter complimenteert LTO-vakgroep Pluimveehouderij. 'Ik ben ook blij dat hun wens, een ophokplicht, is gehonoreerd. Dat is altijd een punt van discussie, maar in deze tijd van vogeltrek, kun je niet voorzichtig en alert genoeg zijn.'

• Volg de actuele berichtgeving via Dossier Vogelgriep

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer