Efficiëntie door overdekte ruimte

De akkerbouwer heeft het nog enkele dagen erg druk met ploegen en daarna het oogsten van de laatste partij witlofwortels. Die gaan naar een witloftrekker.
‘Ja, het moet nu allemaal even gebeuren hè? Maar we hebben niet te klagen, dit droge en groeizame jaar is bijzonder mooi voor de teelt en oogst geweest. Op zijn tijd wat regen, onder dit weer lijdt geen gewas. De oogst ging dit jaar heel gemakkelijk, maar dat is natuurlijk niet elk jaar zo’, blikt de ondernemer op het seizoen terug.
Er staat nog 4,5 hectare bieten te wachten om geoogst te worden, meldt Timmermans. ‘Dat heeft geen haast, want die worden pas in januari opgehaald. De rest van de oogst ligt al in de bewaarloodsen.’ En daarmee is het bruggetje gemaakt naar zijn nieuwe bewaarplaats.
Om oogstverwerking en bewaring beter te laten verlopen, ontstond bij de maatschap het plan voor de nieuwe loods. Het was een lang gekoesterde wens van Peter en Margreet Timmermans

Verschillende functies

De tussenruimte tussen de oude loodsen bleek ruim voldoende om de bouw van de gewenste extra bewaarruimte daar plaats te laten vinden. Dat was voor het benutten van ruimte op het erf ook het meest efficiënt.
De nieuwe bewaarschuur is 24 bij 28 meter geworden. ‘Deze loods is vooral bedoeld voor de aardappelkisten. Er kunnen in totaal 1.180 kisten in staan.’
De functies van de drie loodsen verschillen. Links naast de nieuwe centrale bewaarloods wordt 1.000 ton uien opgeslagen en gedroogd vanuit een bodemroostersysteem. Aan de andere kant stort, droogt en bewaart Timmermans 1.000 ton aardappelen. De oudste loods is inmiddels dertig jaar oud.

Pootaardappelen

Pootaardappelen hebben de afgelopen jaren extra aandacht binnen het bedrijf gekregen. ‘Op dat vlak hebben wij het aardig op de rit gekregen. We telen rassen voor Agrico uit Emmeloord: Spunta, Sinora, Fontane. Voor Averis Seeds gaat het om de zetmeelaardappelen Altus en Aventra.’
25 jaar geleden startte Peter met echtgenote Margreet met een bedrijf aan de Leemringweg in Kraggenburg, op het akkerbouwbedrijf waar eerst zijn schoonouders boerden. De maatschap zit nu op de plek waar de vader van Peter ooit een akkerbouwbedrijf runde. ‘Dat komt door samenloop van omstandigheden’, zegt Peter. ‘Het bedrijf kwam te koop en het andere in Kraggenburg konden wij verkopen. De verhuizing maakte wat sentiment los bij mijn vader Piet Timmermans. Die vond het heel mooi dat wij hier naartoe zijn gegaan.’
De sorteermachine draait al volop. De Spunta’s zijn al over de sorteermachine gerold. Een deel van de schuur wordt nog verhuurd, maar gaan ze in de toekomst ook zelf in gebruik nemen.
De maatschap heeft de fritesaardappelen geleidelijk aan uit het teeltplan geschrapt. Daardoor kan Timmermans de focus nog meer op de pootaardappelen richten. Acht jaar geleden werd die lijn al ingezet, vertelt Timmermans. ‘We krijgen het nu mooi op de rit met goede en betrouwbare rassen. Met het huidige areaal pootgoed kunnen we goed voor de dag komen.’
De derde bewaarloods was binnen het plan voor meer teelt van pootaardappelen nodig. Als Peter terugkijkt naar de oude situatie waarbij de kisten met aardappelen eerst buiten stonden te drogen onder een zeil en pas gesorteerd konden worden als ze voldoende droog waren, dan baarde dat toch wel zorgen. Het kostte bovendien extra handelingen en werk.
‘Als de pootaardappelen natregenen, moest je ze eerst buiten goed laten drogen voordat je ze naar binnen kon halen. Met deze nieuwe loods kunnen ze meteen naar binnen om ze daar te drogen. Het verbetert de kwaliteit, en wij werken efficiënter en sneller.
‘Het bedrijf is er nu op gericht dat ik het in mijn eentje kan klaren in combinatie met de samenwerking met maatschap Den Bakker. Wij vullen elkaar aan. En zoals het nu staat, wil mijn zoon Thijs van 16 mij in de toekomst trouwens opvolgen.’
Dat het bedrijf nu zo goed uit de voeten kan met de ruimte, helpt bij efficiënte inzet van de arbeid. DLV Bouw tekende voor het ontwerp en de bouwbegeleiding. Bouwbedrijf Doorn uit Emmeloord bouwde de loods en het ventilatie- en klimaatsysteem komt van Tolsma Emmeloord.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer