Pluimveehouder Siemons: wat een week

Ik had vorige week donderdag een gezonde spanning…. wij zouden namelijk bij TV-programma De Rekenkamer komen op NPO 3. Hoe zou het allemaal uitpakken en wat laten ze allemaal zien? Want ook al ben je er zelf bij, je weet nooit hoe ze het editen. Het was een hele leuke ervaring; na contact via e-mail en telefoon kwamen ze op een ochtend in september filmen.

Pluimveehouder+Siemons%3A+wat+een+week
© Marcel Bekken

Eerst bij de kippen, waar ik stap voor stap heb uitgelegd wat er te zien was in de stallen van ons bedrijf: de legnesten, waar ze rusten en scharrelen. Hierna zijn we naar de sorteerruimte gegaan en hebben ze de weg van het ei gevolgd. Na de nodige directe vragen over prijzen en inkomsten, hadden ze wat ze moeste hebben op band.

Ze zijn ook nog bij eierhandel V. Beek en broederij Verbeek geweest om daar te filmen hoe de weg van het ei verder verloopt. Daarna kwam een Ei-conoom van Wageningen UR aan het woord, om uit te leggen hoe de prijs van een ei in de winkel tot stand komt.

Leuke reacties

Dit alles wisten we van te voren, maar hoe wordt het resultaat? Het was voor ons ontzettend spannend….. Gelukkig is het een prachtige uitzending geworden! We hebben heel veel leuke reacties gekregen en ik werd letterlijk plat gebeld na de uitzending door familie, vrienden, collega’s en andere bekenden. Superleuk!

Jammer genoeg is het contrast in onze sector wel heel erg…. Na de uitzending op 13 november kregen we op zaterdag te horen dat er vogelpest was bij een Nederlands bedrijf. Dit hadden we niet aan zien komen, er zijn een aantal bedrijven met een laag pathogeen geweest. Maar nu is het weer echt raak, het is hoog pathogeen! Wat een schrik!!

Protocollen

Gelukkig is er door iedereen veel geleerd van de uitbraak in 2003. Allerlei protocollen werden weer boven tafel gehaald om het geheel in goede banen te lijden. Voor ons bedrijf betekende dit ook dat we tijdelijk op slot zaten. Natuurlijk kejgen we wel voer (vervoer volgens strenge protocolregels), de eieren mochten niet vervoerd worden.

Gelukkig zijn er geen nieuwe gevallen bijgekomen en is het vervoersverbod opgeheven. Ik wens het getroffen bedrijf veel sterkte!

Andy Siemons
Pluimveehouder in Roosendaal

· Volg de actuele berichtgeving via Dossier Vogelgriep

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer