‘Waterschappen: waardeer inzet boer’

Den Bosch - De Brabantse waterschappen verkiezen tot nu toe in hun nieuwe beregeningsbeleid de computermodellen boven de praktijk van alledag. Hierdoor krijgen boeren in natuurrijke delen van Brabant niet de ontwikkelingsruimte die ze volgens ZLTO wel verdienen.

Douwe KortingDat schrijft ZLTO in haar reactie op de ontwerp-beregeningsregels.
Over het algemeen is de organisatie redelijk te spreken over de nieuwe regels. Veel boeren en tuinders in Brabant krijgen meer ruimte om te beregenen op momenten dat het hen uitkomt. Voorwaarde is wel dat ze zuinig omgaan met water zoals vastgelegd in een door het waterschap goedgekeurd bedrijfswaterplan.

Beschermingszones

ZLTO pleit in haar reactie aan De Dommel, Aa en Maas en Brabantse Delta echter voor meer waardering voor de waterbesparende maatregelen die boeren dichtbij natuurgebieden treffen. Met name de contouren rond Natura 2000-gebieden zijn ZLTO een doorn in het oog.
‘Vooral de zones van 4,5 tot wel 8,5 kilometer in delen van de Kempen, rond de Brabantse Wal, de Regte Heide en het Ulvenhouts Bos zijn echt enorm’, constateert ZLTO-waterspecialist Johan Elshof.
Dat ondernemers binnen beschermingszones weinig beregeningsruimte hebben wijt ZLTO onder andere aan de modelmatige benadering en het worst case-scenario dat de waterschappen hanteren. ‘Ze gaan uit van een extreem droog scenario en van de aanname dat alle boeren dan massaal gaan beregenen. Ook als ze niet eens een regeninstallatie hebben.’
De realiteit is echter dat beregenen uit grondwater duur is en voor de meeste boeren het sluitstuk vormt van hun watervoorziening. ‘Waterconservering, hergebruik en de zorg voor een betere bodemvruchtbaarheid hebben altijd de voorkeur van boeren en tuinders.’
ZLTO maakt De Dommel een compliment, omdat dit waterschap binnen deze zones als enige wat extra beregeningsruimte biedt aan melkveehouders.
Om ook andere waterschappen te bewegen om boeren bij hun beleidsplannen te betrekken stelt ZLTO een experimenteerregeling voor. Hierbij zouden de waterschappen in de beschermingszones rond natte natuurgebieden als proef één of enkele groeiseizoenen lang de teugels moeten laten vieren. ‘Zo betrekt het waterschap ondernemers actief bij beleidsvoorbereiding en vergroot het het draagvlak voor de gemaakte keuzes’, schat Elshof in.

Verplaatsen put

Een laatste verzoek van ZLTO aan de waterschappen betreft de verplaatsing van beregeningsputten. ‘Verplaatsing van putten naar of binnen de beschermingszones is nu overal verboden. Wij vinden dat verplaatsing niet op voorhand uitgesloten moet worden, omdat de negatieve invloed ervan op natuur vaak niet onderbouwd kan worden.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer