RvS%3A+Hedwigepolder+mag+onder+water
Nieuws
© NO/PS

RvS: Hedwigepolder mag onder water

De Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen mag onder water worden gezet. Dat blijkt uit de uitspraak vandaag van de Raad van State (RvS) in Den Haag. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Het Rijk en provincie Zeeland willen de polder weer onder water zetten, waardoor 295 hectare landbouwgrond weer natuurgebied wordt.

Nederland heeft met België afgesproken dat de polder onder water wordt gezet als compensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde, de toegang tot de Antwerpse havens. In december 2012 nam het kabinet het besluit de polder onder water te zetten, na jarenlang gesteggel.

Natura 2000

Volgens het ministerie van Infrastructuur en Milieu draagt de ontpoldering bij aan het herstel van het Natura 2000-gebied Westerschelde & Saeftinghe. Als de polder onder water staat, kunnen in de Westerschelde getijdenstromen ontstaan.

Bij vloed stroomt het gebied onder water, bij eb vloeit het water weer terug. Hierdoor kunnen slikken en schorren ontstaan, waarop zeldzame planten en dieren leven die in de oorspronkelijke zoet-zoutnatuur horen, stelt het ministerie.

Landbouwgrond

Veel tegenstanders willen dat de polder droog blijft. Ze vinden dat er in de loop der jaren al genoeg landbouwgrond verloren is gegaan. Ze betwijfelen ook of de getijdennatuur zich zal ontwikkelen.

Ze denken dat het gebied na ontpoldering weer zal dichtslibben en het beoogde natuurherstel daarom niet wordt bereikt.

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  7° / 3°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 6°
  50 %
Meer weer