%27Ontpolderen+kent+alleen+verliezers%27
Nieuws
© zlto

'Ontpolderen kent alleen verliezers'

'Het onvermijdelijke gaat zich nu voltrekken', reageert ZLTO-bestuurder Peter de Koeijer op het nieuws dat de Hedwigepolder definitief onder water wordt gezet.

De Raad van State bracht daar vandaag duidelijkheid over na een slepende gerechtelijke procedure. 'Teleurstellend, omdat iedereen weet dat dit besluit alleen maar verliezers kent', stelt De Koeijer.

De Zeeuwse ZLTO-bestuurder doelt daarbij niet alleen op de boeren en de Zeeuwen die zich jarenlang tegen de overheidsplannen hebben verzet. 'Het onder water zetten van de Hedwigepolder zal weinig of geen meerwaarde hebben voor de Westerscheldenatuur.'

Getijdennatuur

De landbouwgrond maakt plaats voor de aanleg van 295 hectare getijdennatuur. Als het aan het kabinet ligt, kan in het voorjaar van 2016 met de ontpoldering worden begonnen. De Hedwigepolder zou dan in 2019 feitelijk onder water kunnen staan.

Eerst volgt nog een onteigeningsprocedure, maar de eigenaar van de Hedwigepolder overweegt de kwestie voor te leggen aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Hij vindt dat er onvoldoende is gekeken naar de argumenten tegen het onder water zetten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 6°
  50 %
Meer weer