Hedwigepolder+in+2019+onder+water
© NO/PS

Hedwigepolder in 2019 onder water

De Hedwigepolder in Zeeland staat in 2019 onder water, meldt de NOS. In 2016 denkt het kabinet klaar te zijn met de onteigeningsprocedure en in mei van dat jaar zal de ontpoldering dan beginnen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft dat vrijdag bekend gemaakt. In het regeerakkoord van VVD en PvdA staat dat de Hedwigepolder volledig zal worden ontpolderd.

Het kabinet wil nu zo snel mogelijk met het aanvragen van de vergunningen en ontheffingen beginnen. Dijksma spreekt van een realistische planning. Ze heeft de meest betrokkenen al ingelicht.

Discussie

Met Vlaanderen is jaren geleden al afgesproken dat de Hedwigepolder onder water zou komen. Die maatregel moest dienen als compensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde, waardoor natuurgebied verloren is gegaan.

Het vorige kabinet kwam van het besluit terug na Zeeuws verzet. Het ging op zoek naar alternatieven, maar die waren voor Vlaanderen niet bespreekbaar. Het gevolg was een jarenlange discussie.

Procedures

Ook de Europese Commissie wilde dat Nederland zich aan zijn afspraken met Vlaanderen zou houden. In het regeerakkoord kwamen VVD en PvdA overeen dat de Hedwigepolder toch onder water gaat.

Alle procedures voor de ontpoldering gaan zo snel mogelijk van start. Het gaat om de actualisering van de plannen, het aanvragen van vergunningen en ontheffingen en het regelen van eventuele onteigeningen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
 • Maandag
  15° / 3°
  20 %
Meer weer