Landbouwministers: behoud noodfonds 2015

Europese landbouwministers willen dat ook volgend jaar een noodfonds voor de land- en tuinbouw beschikbaar blijft.

Landbouwministers%3A+behoud+noodfonds++2015
© EC

De Europese Commissie gaf eerder aan om het extra geld dat binnenkomt uit betalingen voor superheffing en eventuele andere boetes te willen inzetten voor humanitaire doeleinden zoals de ebola-crisis.

Daarmee zou de landbouwsector dat geld niet meer kunnen gebruiken om door de Russische boycot getroffen boeren en tuinders te ondersteunen.

Geen geld

Het geld voor crisismaatregelen moet dan uit het noodfonds in het GLB komen. De landbouwministers vrezen dat er dan geen geld overblijft om eventuele andere marktverstoringen op te vangen. In het noodfonds voor 2015 is 433 miljoen euro opgenomen.

De Europese landbouwministers vinden het niet eerlijk om het geld uit het noodfonds te gebruiken ter compensatie van 'Rusland-schade' welke een gevolg is van een politieke crisis.

Brief

De Italiaanse voorzitter van de raad van landbouwministers, Maurizio Martina, stuurde een brief naar de Europese Commissie met het verzoek om het landbouwbudget inclusief noodfonds op peil te houden.

Nederland, Groot-Brittannië, Denemarken en Zweden ondertekenden de brief niet. Zij vinden dat een dergelijke brief niet iets is waar de landbouwministers zich over moeten uitspreken. 'Beslissingen over het Europese budget horen bij de ministers van financiën', stellen zij.

Op 14 november vergaderen de ministers van financiën over de invulling van het EU-budget 2015.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer