Claim ruim 60.000 euro in furazolidonaffaire

Van vijftien varkenshouderijbedrijven die op slot kwamen in de furazolidonaffaire is de schade bekend. Die bedraagt in totaal tussen de 60.000 en 65.000 euro. Dat bedrag is bij Coops Mengvoeders in Halle ingediend.

Claim+ruim+60%2E000+euro+in+furazolidonaffaire
© Twan Wiermans

De schade loopt per bedrijf uiteen van 1.000 tot 10.000 euro, zegt advocaat Paul Mazél van Trip Advocaten uit Groningen. De schade is met name veroorzaakt door leegstand of door het leveren van te zware varkens.

Juridische begeleiding

LTO en NVV schakelden Mazél in augustus in om voor gedupeerde varkenshouders de afwikkeling van de furazolidonaffaire juridisch te begeleiden. De schade die varkenshouders leden, is vastgesteld door DLV Intensief. Dat was ingeschakeld als expertisebureau.

Van de ongeveer honderd varkenshouderijbedrijven die half juli op slot gingen, meldden zich 26 voor een collectieve afwikkeling van de schade door LTO en NVV.

Vijftien van hen vulden het schadeformulier van LTO en NVV in. Hoeveel bedrijven daarbuiten om schade hebben is, is nog niet bekend.

Aansprakelijkheid Coops

'Als het hierbij blijft, valt het mee', oordeelt Mazél. Hij is tevreden met het tempo waarmee de schade in beeld is gebracht. De schade is ingediend bij Coops Mengvoeders in Halle. Onduidelijk is nog of Coops Mengvoeders aansprakelijk is of niet.

'Het moment is nu wel daar voor de verzekering van Coops om de aansprakelijkheid te nemen en te gaan voor een snelle afhandeling', verzekert hij. Varkenshouders hebben waardering voor de open en transparante houding van Coops tijdens de affaire.

Furazolidonaffaire

Eind juni werden in eerste instantie vier kalverhouderijen en een melkveebedrijf geblokkeerd. In het vlees en de melk was het illegale antibioticum furazolidon vastgesteld. Dat was afkomstig uit voer geleverd via Van Kats Food & Feed. Coops Mengvoeders betrok het vervuilde voer van Van Kats.

In juli werden nog meer kalverhouderijbedrijven geblokkeerd en ruim honderd varkenshouderijbedrijven, waaronder een aantal in Duitsland. Van de varkensbedrijven werd er geen geruimd. Van de kalverhouderijbedrijven enkele wel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
 • Zondag
  19° / 12°
  75 %
Meer weer