Speldenprikken signaal voor Dijksma

Het Kamerdebat over de landbouwbegroting 2015 heeft niet geleid tot ombuiging van het voorgenomen beleid. Maar verschillende aangenomen moties geven staatssecretaris Sharon Dijksma wel signalen over onderwerpen waarop de Kamer meer actie verwacht.

Jan van LiereHet was vorige week de tweede keer dat Dijksma het landbouw- en natuurbeleid voor het komende jaar in de Kamer verdedigde. Geroutineerd en koersvast wist ze daarbij steun te krijgen voor de grote lijnen.
Verduurzaming was haar centrale thema. Daarvoor kreeg ze de handen op elkaar van veel fracties. De kritiek beperkte zich tot onderdelen. Al te gevaarlijke aanvallen wist de staatssecretaris, vaak met steun van coalitiepartijen PvdA en VVD, te pareren.
Desondanks werden vorige week tientallen moties ingediend door Kamerleden die het vaak toch net even anders willen of soms ook een toezegging van de bewindsvrouw willen vastleggen. Moties die het beleid willen bijsturen, zijn het meest gevoelig. De meeste daarvan werden dinsdag bij de stemmingen verworpen. Die verdwijnen snel in de vergetelheid.
Maar enkele van die moties kregen, soms tot verrassing van de indieners, toch een meerderheid. Ze zetten druk op Dijksma om op enkele punten een andere inzet te kiezen.
De belangrijkste daarvan is de motie die - voor de tweede keer - vraagt om stromest dit jaar vrij te stellen van de verwerkingsplicht. De staatssecretaris voelt er helemaal niets voor. Begin volgende week moet ze laten weten hoe ze ermee omgaat.

Verplichte weidegang

Een opmerkelijke speldenprik is ook de motie van GroenLinks over verplichte weidegang. Kamerlid Jesse Klaver stelde vast dat één op de drie koeien nooit buiten loopt en dat de melkveehouderij inzet op verdere schaalvergroting.
Klaver vindt ‘dat koeien in de wei horen’. Daarom vroeg hij het kabinet met regelgeving te komen voor verplichte weidegang van alle Nederlandse koeien. Eventueel mag het ook door middel van afspraken met het bedrijfsleven, als het effect maar hetzelfde is.
Staatssecretaris Dijksma voelt er niets voor om de sector daarmee tegen zich in het harnas te jagen. Ze zou er ook het convenant mee ondergraven dat eerder is gesloten en waarin de sector toezegt de weidegang op het niveau van 2012 te zullen houden.
Een soortgelijk probleem heeft ze met de aangenomen motie van de Partij voor de Dieren, die vraagt een harde einddatum vast te stellen voor het couperen van biggenstaarten. Marianne Thieme noemde het ’schokkend’ dat het kabinet de varkenshouders niet voor het blok stelt.
Dijksma wees erop dat de varkenshouderij veel ‘hoopvolle’ initiatieven neemt op het gebied van duurzaamheid en dierenwelzijn. ‘Dus laten we de mensen uit de sector steunen in plaats van voortdurend te zeggen dat ze het niet goed doen’, verwoordde ze haar voorkeursstrategie.
Ongelukkig toonde de staatssecretaris zich met de motie van D66 en van coalitiegenoot VDD en D66 over het groene onderwijs. Die willen dat het kabinet gaat onderzoeken wat de voor- en nadelen zijn van het groene onderwijs ondergebracht bij het ministerie van EZ.
In de motie klonk door dat deze fracties de groene opleidingen naar het ministerie van OCW willen schuiven. Dat brengt Dijksma in de problemen, omdat minister-president Mark Rutte onlangs nog verzekerde dat zoiets echt niet aan de orde is.
Ze ziet ‘geen aanleiding voor onderzoek’ en wijst op de toenemende leerling- en studentenaantallen in het groene onderwijs. ‘We hebben geen structuurprobleem, we hebben een succesprobleem. We hebben veel meer leerlingen dan waar we geld voor hebben. Dat is het echte probleem.’

Topconferentie

Volgend jaar houdt het Nederlandse kabinet een topconferentie over dierenwelzijn, waarvoor regeringsvertegenwoordigers van ons omringende landen zijn uitgenodigd. Daarmee wil Dijksma bevorderen dat Noordwest-Europese landen in de EU meer samen optrekken op het gebied van dierenwelzijn. Enkele weken geleden kondigde ze het plan aan.
CDA en SGP maakten van het begrotingsdebat gebruik om een paar agendapunten aan te leveren voor de conferentie. Jaco Geurts (CDA) en Elbert Dijkgraaf (SGP) vinden dat het in ieder geval moet gaan over het vlees van gevaccineerde dieren en over de financiële gevolgen voor individuele veehouders bij dierziekte-uitbraken. Ook de toelating in de Europese Unie van eieren uit derde landen met lagere dierenwelzijnseisen dan in de EU moet volgens hen op de agenda.
Dijksma kon niet helemaal verbergen dat ze graag zelf de agenda van de dierenwelzijnstop wil samenstellen. Maar ze toonde zich sportief over de motie die een meerderheid kreeg. ‘Als de Kamer graag deze onderwerpen op de agenda wil zien, gaan we dat natuurlijk faciliteren.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer