‘Geen industrie ten koste van landbouw’

Industrialisatie kan een belangrijk instrument zijn bij de bestrijding van armoede en honger. Maar het mag nooit ten koste gaan van de inspanningen voor agrarische ontwikkeling.

Jan van LiereDat vindt José Graziano da Silva, directeur-generaal van wereldvoedselorganisatie FAO. Hij sprak deze week op een congres over duurzame ontwikkeling van de internationale industriesector in Wenen.
‘Industriële ontwikkeling en landbouw zouden elkaar moeten aanvullen’, zei Da Silva. Daarvoor is dan wel nodig dat er meer verbindingen komen tussen landbouw en andere economische sectoren. Op die manier is het beste vooruitgang te boeken bij het creëren van duurzame voedselketens.
Het ondersteunen van boeren bij de versterking van de voedselketen gaat verder dan het verbeteren van hun inkomenspositie, meent Da Silva. ‘Het gaat over het produceren van voedzamer en gezonder voedsel, en dat op een duurzame manier.’
Het ontwikkelen van een sterke en duurzame agrarische sector is vooral belangrijk voor de zogenoemde Landlocked Developing Countries (LLDC’s). Dat zijn landen die helemaal zijn omringd door andere landen en geen eigen zeehavens hebben. Ze hebben een achterstand bij de aanvoer van grondstoffen en ondervinden de gevolgen van prijsschommelingen op wereldmarkten heftiger dan landen met een vrije aanvoer.

Honger gehalveerd

‘In zo’n situatie is een land niet veroordeeld tot een onzekere voedselvoorziening’, stelt Da Silva. Hij wijst op de situatie in Kazachstan en in Mali. Daar is ondanks de beperkte toegang tot wereldwijde handelsstromen het aantal mensen dat honger lijdt gehalveerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer