Primeur+Plant%2De%3A+stroom+uit+planten
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Primeur Plant-e: stroom uit planten

Lampjes die hun voeding ontvangen via elektriciteit dat is opgewekt uit levende planten zijn vanavond voor het eerst ontstoken op een oud bedrijventerrein in Zaandam.

Het principe om stroom te winnen uit levende planten is ontwikkeld door het bedrijf Plant-e in Wageningen.

De opwekking van het stroom is gebaseerd op het uitscheiden van organisch materiaal door plantenwortels. Bacteriën rond de wortels breken het materiaal vervolgens af en daarbij komen elektronen vrij. Via een koolstofelektrode is deze energie op te vangen.

Grote plantencel

Met een oppervlakte van 100 vierkantemeter aan planten in waterbakken is op bedrijventerrein HEMbrug in Zaandam een grote plantencel gerealiseerd voor de productie van stroom.

Vanavond zijn hier 330 LED-lichtjes ontstoken door oud-minister en hoogleraar duurzame innovatie Jacqueline Cramer samen met de directeur van Plant-e, Marjolein Helder. Tegelijk gebeurde hetzelfde met een vergelijkbaar project langs de A12 tussen Ede en Wageningen.

Praktische toepassing

Helder sprak na het geslaagde experiment over een mijlpaal en primeur. 'We zijn met Plant-e nu vijf jaar bezig. Dit is voor het eerst dat we onze vinding uitbouwen tot een praktische toepassing.'

De plantencel zoals die is gebouwd op het terrein van HEMbrug levert voor 100 tot 200 kWh aan stroom per jaar. 'Het is een begin', aldus Helder. 'Nu moeten we dit verder ontwikkelen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer