Hoogwateroefening+waterschap+Rivierenland
Nieuws
© Bert Spiertz

Hoogwateroefening waterschap Rivierenland

Ruim 325 medewerkers en vrijwilligers van waterschap Rivierenland oefenen op 11, 18 en 20 november 2014 een bedreigende hoogwatersituatie in de praktijk.

Tijdens de oefeningen worden verschillende scenario’s gesimuleerd met zeer hoge waterstanden op de rivieren de Rijn (en haar vertakkingen) en de Maas. De dijken langs deze rivieren worden daarom nauwkeurig geïnspecteerd.

Tijdens de rondgang zien de medewerkers 'zaken' die met hoogwater de dijken kunnen verzwakken, bijvoorbeeld grote stukken drijfvuil, scheuren in de dijk, afkalving en wellen.

Patrouillelopers

Deze zaken worden gemeld aan de dijkpost. De patrouillelopers zijn op deze avonden herkenbaar aan de oranje hesjes.

Door regelmatig te oefenen op noodsituaties is waterschap Rivierenland goed voorbereid op zijn taken. Tijdens de oefening kijken waarnemers of de procedures goed verlopen, of het materieel in orde is en hoe de samenwerking verloopt.

Drie avondoefeningen

Om voorbereid te zijn op allerlei omstandigheden, is er deze keer voor gekozen de oefeningen in de avond te houden. Op 11 november oefenen Dijkposten Druten, Arnhem-Zuid, Zaltbommel, Tiel en Sleeuwijk.

Het betreft een scenario van hoogwaterstanden vanuit de rivieren de Rijn en de Maas. Op 18 november oefent Groot-Ammers. Dit scenario is gericht op hoogwaterstanden op de rivier in combinatie met een stormvloed vanuit zee.

Op 20 november oefenen alle zes dijkposten tegelijk een hoogwatersituatie op de rivieren.

· Klik voor het oefengebied op bijgesloten pdf

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer